Mírové rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí byly přerušeny, pokračovat mají 25. února

Zmocněnec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura ve středu přerušil mírové rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí. Šéf americké diplomacie John Kerry prohlásil, že Damašek zatím neprojevil zájem o politické řešení konfliktu. Syrskou vládu vyzval k ukončení vojenských operací proti rebelům. Mírová jednání by měla znovu začít 25. února. Atmosféra mezi Damaškem a opozicí je ale velmi napjatá a není jisté, zda se všechny strany skutečně sejdou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmocněnec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura

Zmocněnec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura | Zdroj: Reuters

Z přerušení mírových jednání se vzájemně obviňují obě strany. Šéf syrské vládní delegace Bašár Džaafarí obvinil opozici z toho, že se pod nátlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout a OSN proto rozhovory raději přerušila.

Podle Džaafarího je přerušení rozhovorů selháním "všech kromě syrské vlády". Damašek se prý ještě rozhodne, zda se do Ženevy 25. února vrátí.

Není ale jisté ani to, zda se k jednacímu stolu vrátí opozice. Opoziční vysoká vyjednávací rada tvrdí, že se k jednání nevrátí, dokud se nezlepší situace přímo v Sýrii. Myslí tím hlavně situaci v oblastech, které obléhá vláda a kde desetitisíce lidí marně čekají na humanitární pomoc.

Opozice požaduje také ukončení bojů, což ale vypadá nereálně. Rusko, které podporuje vládní vojska, totiž odmítá zastavit nálety, které v posledních dnech ještě zesílilo ve snaze obsadit se Syrskou armádou strategické město Allepo.

Syrská vláda v každém případě s postupujícím časem získává stále silnější pozici, z velké části díky vojenské pomoci Ruska, které ze vzduchu podporuje postup pozemních vládních vojsk - především proti opozičním silám - což jejím vyjednavačům vadí.

Vedoucí jednání Staffan de Mistura přiznal, že se rozhovory ani po necelém týdnu nikam neposunuly. Přesto je odhodlaný pokračovat a věří, že se podaří dosáhnout úspěchu. Prý nyní požádá země jak ze Západu, tak z Blízkého východu, které jednání o Sýrii podporují, aby se co nejdříve sešly a prodiskutovaly sporná témata.

K zastavení útoků vyzval americký ministr zahraničí John Kerry a řekl, že Damašek zatím projevil zájem o vojenské a ne politické řešení konfliktu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme