'My nemáme peníze, ony sex.' Sňatek se staršími Evropankami je pro řadu Egypťanů byznys

Manželství se staršími Evropankami je pro chudé egyptské vesničany vítaný zdroj obživy. Věkové rozdíly jsou přitom často závratné. Nelegální to není a egyptské dívky se pak za muže s evropskou manželkou rády vdávají jako druhé ženy. Přesto tito manželé o počestnosti svého počínání leckdy zapochybují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angličanka Anna, která si vysnila vlastní penzion v Luxoru

Angličanka Anna, která si vysnila vlastní penzion v Luxoru | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Angličanka Anna mě provádí ještě nedokončenou čtyřpatrovou budovou. Hrdě mi ukazuje, jak pěkně navrhla jednotlivé pokoje svého budoucího penzionu. Dům stojí osaměle na okraji vesnice Gurna uprostřed zatím nezastavěných kamenitých parcel.

Do stavby investovala pětapadesátiletá Anna velké peníze. Její sen se však pomalu rozplývá. S egyptským manželem se totiž rozvádí. „Je to naprosto okouzlující, nejkrásnější člověk, pustil mě do svého života a já jsem mu věřila,“ říká Anna.

Pak však zjistila, že její o 21 let mladší muž má podobných evropských manželek víc. Sňatky jsou navíc jen papírové a cizinkám nedávají žádné záruky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o svérázném „byznysu“ kdy se starší Evropanky vdávají za chudé Egypťany, natočil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Svůj plán spřádal trpělivě. Do práce nechodil, protože jsem se o něj starala, živila ho, oblékala. Pak za mé peníze koupil pozemek, postavili jsme dům, a nakonec je to vlastně všechno jeho. Já jsem tak ztratila veškeré své úspory. Co mě mrzí nejvíc je, že mé děti přišly o dědictví,“ popisuje Anna je z Yorkshiru, která má v Británii dvě dcery a vnučku.

Po několika letech v Luxoru se teď Anna chystá vrátit domů.

„Já tu jsem teď v cizí zemi, se zlomeným srdcem, daleko od své rodiny. Láska mého muže byla jen sprostým byznys plánem. Je to smutné. Dokážou mít srdce z kamene, protože vydělat peníze je to nejdůležitější,“ podotýká Anna.

Ženu teď morálně podporuje bratr jejího egyptského manžela Badawí. Na praktiky svých spoluvesničanů se dívá s odstupem.

Annu podporuje bratr jejího manžela Badawí | Foto: Štěpán Macháček

„Sedmdesát procent cizinců, kteří žijí tady v Luxoru, jsou starší Evropanky, které potřebují sex. V Evropě se žena po čtyřicítce nevdá, tak přijede sem, a tady vidíš padesátileté, šedesátileté, i sedmdesátileté, které se tu provdají,“ líčí.

Při Badawího slovech člověku dochází, že u Evropanek tu nejde zdaleka jen o sex. Egyptská rodina totiž starším lidem vytváří mnohem vřelejší zázemí, než na co jsou Evropané zvyklí. Ve starších ženách se také projeví mateřské pudy a svým mladým egyptským manželům dají všechno.

Starší Evropanka není ostuda

Šedesátiletá Evropanka po boku mladého kluka tu přitom není vůbec ostuda. Takový Egypťan si naopak snáze najde místní mladou ženu, která finanční zajištění ocení. Mnohoženství je v Gurně běžné. Evropské manželky na něj někdy přistoupí, většinou však o dalších ženách svého muže zpočátku nevědí.

Za teplého večera si k nám na schody před Anniným nedokončeným penzionem přisedá padesátiletý Mahmúd.

Anna, Angličanka z Yorkshiru, která se vdala za Egypťana | Foto: Štěpán Macháček

„Mně bylo tehdy 30, jí 55. Nebylo to nic jiného než byznys. Nedíval jsem se, jak vypadá, potřeboval jsem peníze. Ale ty Evropanky to takhle chápou. My trpíme proto, že nemáme peníze, a ony trpí proto, že nemají sex. To jde dohromady,“ vypráví svůj příběh.

S cizinkou se Mahmúd dávno rozvedl a před dvěma lety se šťastně oženil s místní mladší ženou. Na svůj tehdejší zdroj obživy dnes hrdý není.

„Když se na to zpětně dívám, nejsme dobří. Jsme vlastně na prodej, jako nějaká věc,“ zamýšlí se Mahmúd a pálí jednu cigaretu od druhé.

Čtyřpatrová budova, kterou Anna financovala, zůstane jejímu egyptskému manželovi | Foto: Štěpán Macháček

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme