Na Blízkém východě to vře. V Izraeli se spekuluje o libanonském puči

Izraelský premiér Netanjahu svolal naléhavou schůzku vybraných ministrů, aby se zabývali situací v sousedním Libanonu. V izraelském tisku přibývá analýz, že další válka mezi židovským státem a jeho severním sousedem je jenom otázkou času. Izraelské vedení se mezitím zabývá rizikem, že v Libanonu se může pučem dostat k moci ozbrojené protiizraelské hnutí Hizballáh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libanonci dokáží být jednotní

Libanonci dokáží být jednotní | Foto: Mrslow74

Všechno se točí kolem vyšetřování vraždy bývalého libanonského premiéra Harírího před pěti lety. Kanadská televize CBC odvysílala dokument, podle kterého chce mezinárodní tribunál z atentátu obvinit Hizballáh. Tribunál kanadskou televizi kritizuje, že těmito úniky informací maří vyšetřování. Zpráva CBC je ale jen dalším střípkem mediální mozaiky, která ukazuje právě na šíitské hnutí.

Izraelský bezpečnostní aparát se obává, že pokud tribunál z vraždy Harírího opravu obviní Hizballáh, tato organizace se pokusí převzít moc v celém Libanonu. Zatím je tady na izraelsko-libanonské hranici klid. Nástup islamistů k moci by to ale mohl rychle změnit.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme