Na okraji Palmýry našli syrští vojáci masový hrob, město je zaminované

Syrští vojáci našli v Palmýře masový hrob. Dosud se podařilo identifikovat bezmála padesát těl. Mrtví údajně pocházejí z řad civilistů i vojáků vládní armády. Právě vládním vojskům se s podporou ruského letectva podařilo v neděli vytlačit z Palmýry džihádisty takzvaného Islámského státu. Podle syrských vládních zdrojů byly v masovém hrobě i ženy a děti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát ovládal Palmýru po dobu asi 10 měsíců

Islámský stát ovládal Palmýru po dobu asi 10 měsíců | Zdroj: Reuters

Skupina Islámský stát ovládala Palmýru po dobu asi 10 měsíců. Během této doby zavraždili radikálové nejméně 280 lidí, řekl agentuře AFP šéf exilové syrské monitorovací organizace SOHR Abdar Ramí Rahmán.

Ozbrojenci páchali zvěrstva především na lidech spojených s Asadovým režimem a státní správou. Po nedělním dobytí města teď armáda sčítá škody na památkách i na životech a odstraňuje nastražené miny.

"Kladli tu miny a výbušniny velice originálním způsobem. Často je dávali pod kameny, na ulici, nebo pod stromy. Nacházíme je také v úřadech a dokonce pod mrtvými těly," popisuje jeden z velitelů syrské armády.

V Sýrii je 50 ruských specialistů na odminování, roboti a také tři labradoři, kteří mají pyrotechnikům pomáhat. Podle odhadů potrvá odminování Palmyry minimálně několik měsíců.

Syrská armáda zahájila ofenzivu u Palmýry 7. března. Město je na seznamu světového dědictví UNESCO a leží v něm rozsáhlé archeologické naleziště. Islamisté v minulosti zničili dva významné chrámy, Belův a Baal-Šaminův.

Damašek už vyzval OSN, aby se na rekonstrukci antických staveb podílela.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme