Na poutníky do Mekky čekají největší hodiny na světě i protiteroristická opatření

V Saúdskoarabské Mekce dnes pro muslimy začíná každoroční velká pouť, takzvaná hadž. Očekává se, že na ni opět z celého světa přijede aspoň dva a půl miliónu věřících. Hadž patří k jednomu z pěti pilířů muslimské víry, takže by ji měl alespoň jednou za život vykonat každý vyznavač islámu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ačkoli pouť odkazuje na středověkou náboženskou tradici, saúdskoarabské úřady při jejím organizování neponechávají nic náhodě a zapojují do obřího podniku stále modernější technologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček v Dopoledním Radiožurnálu.

„Novinky jsou letos dvě a jsou poměrně dobře viditelné. Saúdskoarabské společnosti vybudovaly mezi hlavními poutními místy na okraji Mekky novou železnici,“ přiblížil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Tato příměstská dráha by měla dopravovat až sedmdesát dva tisíc poutníků za hodinu. „Jde o to nahradit autobusy a usměrňovat davy, které se tam valí. Často to totiž vedlo k různým tragickým nehodám,“ připomněl Tureček s tím, že mnohdy zahynuly stovky lidí, kteří byli právě davem ušlapáni.

Nová železnice by tomu měla zabránit. Má mít devět zastávek a každá souprava vlaku by měla být schopná převést až tři tisíce pasažérů.

Muslimské hodiny

Další novinkou jsou nové obří věžní hodiny. „Vyrostl tam hotelový komplex a stavbaři dali zatím do zkušebního provozu hodiny na šesti set metrovou věž. Budou to největší hodiny na světě a měly by ukazovat čas, kterým by se měli řídit muslimové na celém světě,“ poznamenal Tureček.

Kromě, nyní již běžných, bezpečnostních opatřeních se ale bude Saudská Arábie snažit chránit poutníky také před eventuálními útoky teroristů. „Saúdskoarabský ministr vnitra ve středu totiž připustil, že něco takového opravdu hrozí. Nemůže prý vyloučit útoky Al-Káidy i proti svým souvěrcům, tedy muslimům,“ řekl Tureček.

Bezpečnostní složky jsou ale prý na tuto možnost velmi dobře připraveny. „A není důvod to zpochybňovat. Bezpečnostní aparát v Saúdské Arábii je opravdu velmi silný, protože se nepotýká s teroristy a extremisty jen během hadže,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu.

Připomněl, že k útoku na poutníky už jednou došlo. A to před jednatřiceti lety, kdy skupina asi pěti stovek muslimských extremistů obsadila velkou mešitu v Mekce. „Celé to vedlo k dvoutýdenní krizi, která skončila s třemi stovkami mrtvých na obou stranách,“ dodal Tureček.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme