Na vládní jednotky zaútočily západní letouny, stěžuje si Damašek. Koalice to odmítá

Damašek tvrdí, že koaliční letouny v Sýrii poprvé zaútočily na vládní jednotky. Při bombardování prý zemřeli nejméně čtyři vojáci, dalších 16 utrpělo zranění. Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy to odmítá. Od počátku bombarduje hlavně hnutí Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden ze čtyř strojů Tornádo po návratu na Kypr  z náletu na pozice islámistů v Sýrii

Jeden ze čtyř strojů Tornádo po návratu na Kypr z náletu na pozice islámistů v Sýrii | Zdroj: Reuters

Podle Damašku byl při náletech koaličních letounů zasažen vojenský tábor u obce Ajjaš v provincii Dajr az-Zaur, kterou z velké části ovládá hnutí Islámský stát. Syrské ministerstvo zahraničí oznámilo, že letadla v neděli večer na tábor zaútočila devíti raketami.

Celý incident označilo za akt agrese a poslalo i oficiální protest OSN. Několik hodin poté navíc podle Damašku na zasažený tábor zaútočili i bojovníci Islámského státu. Koalice obvinění odmítá. Mluvčí koaličních jednotek Steve Warren řekl, že letouny útočily na ropné vrty asi 55 kilometrů od údajně napadeného tábora.

Američané se od počátku náletů vyhýbají střetu se syrskými jednotkami, přestože Bílý dům požaduje odchod syrského prezidenta Bašára Asada. Washington také oznámil, že jeho cílem je výhradně takzvaný Islámský stát, respektive syrská odnož Al-Kaidy, Fronta an-Nusrá.

Nebe nad Sýrií je teď doslova přeplněné, proti islamistům na jedné straně útočí mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Jejich arabští spojenci se už náletů neúčastní a soustředí se na válku v Jemenu. Spolu s Američany tak v Sýrii teď bombardují pozice džihádistů hlavně Francouzi a Britové.

Na druhé straně zasahují proti Islámskému státu a dalším islamistickým skupinám vládní jednotky prezidenta Asada a s nimi i Rusové, kteří navíc budují u Homsu svou druhou leteckou základnu.

V posledních dnech a hodinách právě Rusové mohutně bombardují Islámský stát v Palmýře i Karajtínu. Zřejmě tak připravují půdu pro pozemní útok vládních jednotek.

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu | Foto: CC BY-SA 3.0 Bernard Gagnon

Syrští vojáci jsou teď od Palmýry, města celosvětově proslulého starobylými památkami, asi čtyři kilometry. Armáda dnes také dostala pod kontrolu dálnici mezi Homsem a Palmýrou, její dobytí ale bude velmi složité. V tamním hornatém terénu jsou bojovníci Islámského státu doslova zakopáni.

Dál pokračuje i bojová operace u Karajtínu, který má Islámský stát také pod kontrolou a kde už za pomoci buldozerů zničil 1500 let starý křesťanský klášter.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme