Nejméně 140 lidí zemřelo při atentátech na mešity v jemenském Saná

Nejméně 140 lidí dnes zemřelo při sebevražedných atentátech spáchaných v době poledních modliteb na šíitské mešity v jemenské metropoli Saná. Zraněno bylo přibližně 260 lidí. Svatostánky navštěvují především příznivci Húsiů. Šíitský kmen v posledních měsících ovládá hlavní město. Rovněž usiluje o větší podíl na moci v zemi. K činu se stejně jako ke středečnímu útoku v Tunisu přihlásil Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé prohlížejí zem po sebevražedných útocích na mešity v Saná

Vyšetřovatelé prohlížejí zem po sebevražedných útocích na mešity v Saná | Zdroj: Reuters

Hlavním městem údajně otřásly nejméně tři exploze. První bomba vybuchla v mešitě Badr v jižní části města. V okamžiku, kdy se z ní věřící snažili uprchnout, odpálil se další atentátník u jejího vchodu.

Třetí sebevrah zaútočil na mešitu Hašúš na severu Saná. Obě svatyně využívají hlavně stoupenci šíitského kmene Húsiů, který stojí v čele povstání proti vládě prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hadího.

Prezidentova rezidence v přístavním Adenu na jihu země se stala terčem útoku ve čtvrtek. Hadí, který v únoru uprchl ze Saná do Adenu před šíitskými ozbrojenci, vyvázl bez zranění.

Střelbu v Adenu tehdy zahájili stoupenci bývalého dlouholetého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který byl svržen během arabského jara v roce 2012. V areálu adenského letiště a okolí zemřela během bojů třináct lidí. Na sídlo prezidenta Hádího následně ještě zaútočil neznámý bojový letoun.

Rozbité sklo po sebevražedných útocích na mešity v Saná | Foto: Reuters

Hadího administrativa byla od ledna, kdy povstalečtí šíité zaútočili na vládní budovy, v domácím vězení v Saná. Šíité obsadili hlavní město loni v září s tím, že chtějí Jemen osvobodit od zkorumpovaného vedení a získat větší podíl na moci.

Hadí a vláda rezignovali. Prezident ale po útěku do Adenu rezignaci stáhl a nyní se snaží získat přízeň jihojemenských kmenů.

Už před vlnou revolucí v regionu byl Jemen nejchudší stát Arabského poloostrova. Nyní je tam podobně jako v Libyi značný chaos a hodně násilí.

Situaci komplikuje i kmenové uspořádání společnosti a mluví se také o roli regionálních mocností, zejména o íránské podpoře šíitským rebelům.

Dnešní útoky podle předního jemenského novináře povedou k eskalaci střetů mezi šíity a ostatními politickými skupinami.

ČTK, Jan Prokeš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme