Nejméně čtrnáct radikálů a pět civilistů zahynulo při nočních náletech v Sýrii

Spojenecká letadla zasáhla v Sýrii ropná zařízení, kterých se zmocnil Islámský stát. Při nočních náletech zemřelo nejméně čtrnáct radikálů a pět civilistů. S odvoláním na syrskou exilovou organizaci SOHR o tom informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké stíhačky Super Hornet nad severním Irákem

Americké stíhačky Super Hornet nad severním Irákem | Zdroj: Reuters

Do útoku na ropnou infrastrukturu extremistů na východě Sýrie se kromě Spojených států pravděpodobně zapojily i Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Radikální hnutí kontroluje několik ropných polí v Iráku a Sýrii. Prodej pašované ropy pomáhá financovat jeho útoky. Tomu by se podle amerického prezidenta Baracka Obamy mělo zamezit.

Nálety Spojených států a jejich spojenců na pozice Islámského státu pokračují třetí den. V Sýrii podle BBC uskutečnila koalice zhruba 25 náletů.

V syrském Aleppu protestovali lidé proti spojeneckým úderům na pozice další džihádistické organizace, fronty Nusra. Protesty vyzývaly alianci, aby zaútočila naopak proti Asadovu režimu.

Francie bude v náletech na pozice IS pokračovat. Přidají se i další země

Číst článek

Boje s radikály neustávají ani v Iráku. Na vojenských operacích se chce podílet také Velká Británie. Na půdě OSN v New Yorku to prohlásil premiér David Cameron. O plánech by podle něj měla debatovat vláda v Londýně a koncem týdne hlasovat parlament.

Německá armáda mezitím odeslala první náklad zbraní pro kurdské milice do severního Iráku. Několika stíhacími letadly přispěje koalici proti Islámskému státu také Nizozemsko. Česká republika poslala několik dodávek munice iráckým Kurdům, kteří proti organizaci bojují.

„Tato vojenská operace bude trvat déle než pár měsíců. Jejím cílem je zlikvidovat Islámský stát v regionu, ať už přímo v Sýrii, nebo v jiných zemích. Nedá se proto odhadnout, jak dlouho budou údery pokračovat," řekl na půdě OSN předseda syrské opozice Hádí al-Bahra.

Mapa leteckých úderů proti jednotkám z hnutí Islámský stát (IS) | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme