Netanjahu zkouší ve vládě výměnný obchod za osady

Izraelská vláda má dnes hlasovat o novele Zákona o občanství. Její zastánci z řad radikální pravice tvrdí, že je nutná k uchování židovského charakteru Izraele, odpůrci ji ale označují za výsledek židovského rasismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští policisté kontrolují muslimy

Izraelští policisté kontrolují muslimy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Součástí vládní koalice je i levicová Strana práce, ve které zaznívají hlasy, že by její ministři měli na protest proti novele z vlády odejít. Očekává se gradace sporů při schvalování novely v parlamentu.

Úpravy zákona se netýkají Židů, ale jen lidí jiného etnického původu – v tomto případě zejména Arabů, ale i nežidovských Evropanů, kteří by se sem měli přistěhovat. Dosud přísahali věrnost státu Izrael, v novém znění by měli přísahat věrnost státu židovskému a demokratickému.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček sleduje jednání izraelské vlády o novele zákona o občanství

„Palestinci, když si berou izraelské Arabky a chtějí požádat o izraelské občanství, aby byli nuceni přísahat věrnost židovskému státu,“ vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

„Ale i židovští politici se ohrazují, že novela není demokratická, že stačí dosavadní znění. Dokonce někteří židovští komentátoři označují návrh za rasistický. Samozřejmě jsou i zapálení zastánci zákona, kteří tvrdí, že je potřeba zamezit neloajalitě arabské menšiny.“

Téma zákona o občanství probírala izraelská vláda už před několika měsíci. Jednání však skončila tvrdými názorovými střety ve vládní koalici a premiér Netanjahu nakonec debatu odložil. Nyní se mu hodí ji znovu otevřít.

„To je velká politická rošáda ze strany premiéra Netanjahua. Dokonce chystá ve vládě schvalování zákona o referendu, aby se Izraelci měli vyjadřovat úplně ke všemu, třeba k i mírovému procesu. Evidentně nadbíhá pravicovým radikálům ve své vládě, je to jakýsi výměnný obchod za zastavení výstavby židovských osad,“ domnívá se Tureček.

Břetislav Tureček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme