Netanjahuovi prý k volebnímu vítězství pomohly i výzvy evropským Židům k emigraci

Počet francouzských Židů, kteří emigrují do Izraele, rok od roku stoupá. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu evropské Židy k emigraci opakovaně vyzýval. Podle Netanjahuových kritiků to byla součást kampaně před volbami, které izraelský premiér minulý týden znovu suverénně vyhrál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na ultrapravicové periferii mezi xenofoby, nacionalisty a populisty sklízí izraelský premiér Benjamin Netanjahu neskrývané a obdivné ovace

Na ultrapravicové periferii mezi xenofoby, nacionalisty a populisty sklízí izraelský premiér Benjamin Netanjahu neskrývané a obdivné ovace | Foto: Dan Balilty | Zdroj: ČTK

Evropským státníkům jsou podobné výzvy každopádně nepříjemné. Zpochybňují podle nich schopnost vlád zajistit bezpečí všech svých občanů.

„Chtěl bych vás, francouzské a vůbec všechny evropské Židy ujistit, že Izrael pro vás není jen modlitebním směrem. Je také vaším domovem," pronesl izraelský premiér Benjamin Netanjahu krátce po lednových útocích v Paříži.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet francouzských Židů odcházejících žít do Izraele stoupá, popisuje zpravodaj reportér Českého rozhlasu Štěpán Macháček

„Kdokoliv z Židů bude chtít do Izraele emigrovat, setká se tam s otevřenou náručí," apeloval tehdy. Vedle redakce časopisu Charlie Hebdo byl terčem pachatelů také židovský obchod.

Netanjahuova výzva se setkala se smíšenými reakcemi. Faktem ale je, že imigrace francouzských Židů do Izraele prudce stoupá.

"V posledních letech roste imigrace ze Západní Evropy do Izraele exponenciálně. V čele stojí Židé z Francie. Dříve byl počet imigrantů z Francie kolem dvou tisíc ročně," říká Avi Meir, mluvčí Židovské agentury v Jeruzalémě.

Izraelský prezident pověřil Netanjahua sestavením nové vlády

Číst článek

V roce 2013 ale toto číslo poskočilo na 3400 a loni jsme přijali už 7200 imigrantů. Je to oproti předešlým rokům trojnásobek."

Tato nevládní organizace imigraci do Izraele podporuje a do země pomohla už více než třem milionům lidí.

Ztráta pocitu bezpečí

"Židé se v Evropě cítí stále méně bezpečně. Útočí na ně extrémní levice, extrémní pravice i extremismus islámský. V takovém prostředí se mnozí lidé už nemůžou na ulici otevřeně hlásit ke svému židovství. Stávají se pravidelně terčem útoků proto, že nosí kippu nebo židovskou hvězdu," vysvětluje důvody imigrace Avi Meir.

"Přestala jsem se s Francií ztotožňovat. Jako Židovka jsem tam zažívala hodně nenávisti a hodně problémů. A netýká se to zdaleka jen mladých lidí. Už jsem se tam necítila dobře," říká jedna z čerstvých francouzských imigrantek v Izraeli.

Ve Francii žije asi půl milionu Židů. Je to největší komunita v Evropě. Stejně jako muslimští přistěhovalci se ale i tito Židé dostali do Francie až poměrně nedávno.

"Francouzští Židé jsou převážně původem ze severní Afriky. V mnoha případech mají své příbuzné zároveň v Izraeli," popisuje mluvčí Židovské agentury Avi Meir.

"Když Židé v padesátých a šedesátých letech opouštěli země jako Tunisko nebo Alžírsko, často se stávalo, že část rodiny odešla do Francie a část do Izraele.“

„Tito francouzští židé sem proto jezdí často na dovolenou a posílají děti do letních škol, takže Izrael pro ně zas tak cizí země není," dodává.

Bez ohledu na aktuálně rostoucí čísla francouzských imigrantů celkový počet přistěhovalců do Izraele postupně klesá. Vyvažuje ho navíc také odchod lidí ze země. O tom ale izraelští politici mluví neradi.

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme