Neznámí ozbrojenci zastřelili u pyramid v Gíze dva egyptské policisty

V Egyptě nedaleko pyramid v Gíze zastřelili neznámí ozbrojenci dva policisty, jejichž úkolem bylo chránit vzácné památky i jejich návštěvníky. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na místní příznivce Islámského státu nebo jiné radikály z řad opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pyramidy v Gíze, Egypt

Pyramidy v Gíze, Egypt | Zdroj: Reuters

Pravděpodobně jsou to stejné skupiny, které stojí za mnoha podobnými atentáty posledních dvou let.

K těm se přihlásily dvě - buď zřejmě bývalí členové Muslimského bratrstva, kteří se dali na cestu radikálního odporu proti tomu, co nazývají vojenským převratem (čili událostem před dvěma lety), anebo druhá, skutečně džihádistická organizace, která má své základny především na severu Sinajského poloostrova, ale pravděpodobně odtamtud řídí i podobné útoky ve vnitrozemí Egypta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neznámí útočníci dnes v Egyptě nedaleko pyramid v Gíze zastřelili dva příslušníky turistické policie. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Štěpán Macháček

V poslední době se však zdá, že se oba proudy prolínají a je možné, že dnes už všechny útoky řídí jedna organizace, a to právě ze severu Sinajského poloostrova.

Střelba na policisty není v Egyptě vůbec výjimečná. Útoků je mnoho, a to nejen v Káhiře, ale v podstatě v celém severním Egyptě, v Nilské deltě a pak také na severu Sinajského poloostrova, kde se vede otevřená válka mezi policií a armádou a džihádisty, kteří se nedávno dokonce přihlásili k Islámskému státu.

Od léta roku 2013, kdy byl sesazen prezident Muhammad Mursí, zemřelo při podobných útocích kolem 800 policistů, což je zhruba jeden denně s tím, že většina útoků a úmrtí se udála právě na severu Sinajského poloostrova. Tvrdí to poslední zpráva egyptské vládní Národní rady pro lidská práva.

V letoviscích je bezpečno

Pro turisty je ale Egypt i přes útoky v zásadě bezpečná země, protože je rozlehlý a pravděpodobnost, že by se u podobného incidentu ocitli turisté, je poměrně malá. Navíc není vůbec jisté, že cílem dnešního útoku byl turistický objekt.

Je možné, že to byl jen jeden z mnoha podobných útoků proti policistům a dva příslušníci turistické policie byli jen snadným cílem. Nicméně v oblastech hojně navštěvovaných turisty, tedy v přímořských letoviscích, k podobným útokům prakticky nedochází.

Jedinou skutečně nebezpečnou oblastí tak zůstává sever Sinajského poloostrova, kam turisté prakticky nejezdí a policisté by tam cizince ani turisty nepustili.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme