Ničivý virus napadá íránské počítače

Počítačový virus, který se masově šíří v Íránu, nejspíš vytvořili programátoři podporovaní nějakou západní vládou. Shodují se v tom odborníci, které citují americká a britská média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Virus Stuxnet je prý mimořádně důmyslný a jeho cílem je napadat průmyslové provozy. 60 procent výskytů záškodnického programu hlásí právě Írán. Spekuluje se, že virus míří na právě dokončovanou jadernou elektrárnu v Búšehru nebo na íránská ropná zařízení.

Agentura Bloomberg cituje odborníka na počítačovou bezpečnost, podle kterého muselo stát vytvoření viru Stuxnet nejméně 3 milióny dolarů. Odhaduje, že práce trvala půl roku a podílelo se na ní deset špičkových programátorů. Jak říká, za akcí tedy musela stát nějaká vláda, například Spojené státy nebo Izrael.

Podobně hodnotí ničivý program také experti citovaní britským Guardianem. Varují ale, že určit přesně autorství programu není možné, pokud by se vyšetřovatelé nedostali k počítači, na kterém byl virus vytvořen.

Stuxnet útočí hlavně na průmyslové systémy od německé firmy Siemens. Írán je používá jak v jaderných, tak v petrochemických závodech.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme