Obyvatelé Aleppa se humanitární pomoci v nejbližší době asi nedočkají, říká odborník

Desítky náletů v noci na pátek opět zasáhly části syrského město Aleppa, které ovládají povstalci. Podle místních aktivistů se do útoků zapojily vedle vládního letectva i ruské bojové letouny. Rusové podíl na útocích dosud nepotvrdili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo

Syrské Aleppo | Zdroj: Reuters

O život přišlo podle syrské pozorovatelské mise pro lidská práva zatím jedenadevadesát civilistů. Syrská vláda zároveň vyzývá obyvatele Aleppa, aby se vyhýbali pozicím, které kontrolují povstalecké jednotky.

"To vše v době, kdy rusko-americké rozhovory o příměří nikam nevedou a ve snaze obnovit dohodu o klidu zbraní, která vzala definitivně za své," komentuje vztahy mezi povstalci, Rusy a Američany koordinátor organizace Člověk v tísni Tomáš Kocián.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleppo je prakticky dva měsíce bez dodávek humanitární pomoci. Na otázky Plusu odpovídá koordinátor Člověka v tísni Petr Kocián.

Pro civilisty to podle něj znamená pokračování špatné situace. Aleppo je prý dva měsíce prakticky bez dodávek humanitární pomoci. Ve městě přitom stále bydlí přibližně 250 000 lidí, kteří nemají dostatek potravin a jejich dosavadní zásoby se tenčí.

Syřani bydlící v Aleppu se poptávají zejména po ovoci, zelenině a masu. „Občas se sice podaří do města něco propašovat, ale v několika málo týdnech může být situace přesto kritická. Obyvatelé se ale humanitární pomoci v dohledné době kvůli bombardování nejspíše nedočkají,“ říká Kocián.

V Sýrii se znovu bojuje. Vládní vojska v noci bombardovala Aleppo

Číst článek

Zároveň dodává, že česká humanitární organizace Člověk v tísnii nepřestává v Sýrii operovat a stále zásobuje téměř dvě stě tisíc lidí potravinami v oblasti Aleppa a Idlibu. Přesto se však setkává s bombardováním a humanitární pracovníci častokrát riskují život. „Je to území rebelů, syrská armáda v civilistech nerozlišuje,“ popisuje Kocián.

Syrská armáda bombarduje i okolí Aleppa a Idlibu už pět let. Nálety podle dostupných zpráv míří vedle povstaleckých pozic a infrastruktury i na obytné čtvrti. "Civilisté tedy nemají naprosto žádnou reálnou šanci město opustit,“ dodal Kocián.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme