OSN odsoudila útok šíitských povstalců na rezidenci jemenského prezidenta

Na rezidenci jemenské hlavy státu zaútočili šíitští povstalci. Prezident Mansúr Hádí je ale podle vládních zdrojů v pořádku. Útok odsoudila OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové jemenské prezidentské stráže v civilu opouštějí prezidentský palác poté, co ho obsadili  húsističtí povstalci

Členové jemenské prezidentské stráže v civilu opouštějí prezidentský palác poté, co ho obsadili húsističtí povstalci | Zdroj: Reuters

Dělostřelecký útok přišel nedlouho poté, kdy šíitští povstalci vnikli do úřadu prezidenta v jiné části metropole Saná. Vůdce povstalců Abd al-Malik Húsí ale prohlásil, že jejich cílem je prezidentský úřad chránit.

Povstalci již dříve obsadili státní tiskovou agenturu a televizi.

„Poslední vývoj je důsledkem politického konfliktu, který se přitom obyčejných Jemenců vůbec netýká. Všichni by teď ale měli přestat bojovat a vrátit se k jednáním,“ komentuje situaci jeden z obyvatel hlavního města Saná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Jemenu mluvil zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

Šíitské povstalecké hnutí v Jemenu obviňuje prezidenta Mansúra Hádího z korupce a tyranie. Podle povstalců také umožňuje šíření vlivu al-Káidy v zemi.

Povstalci požadují větší podíl na moci a vládu národní jednoty. Šíitské povstalecké hnutí získalo kontrolu nad částmi hlavního města už loni v září.

Bezpečnostní složky věrné prezidentovi prý uzavřely vzdušné, pozemní i námořní cesty do města Adenu, hospodářského centru země.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme