Ozbrojenci přepadli hotel v egyptské Hurghadě, zranili tři turisty

Neznámí ozbrojenci přepadli v egyptském letovisku Hurghada hotel, ve kterém se hojně ubytovávají zahraniční turisté. Zranili při tom dva rakouské a jednoho švédského turistu. Policie dokázala atentátníky zastavit a podle BBC oba zabila. Měli u sebe nože, střelné zbraně a údajně i pás s výbušninami. Zřejmě se pokoušeli zmocnit turistů jako rukojmích. Zatím není jasné, jestli měli útočníci vazbu na teroristickou organizaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hurghada

Hurghada | Foto: Przemyslaw „Blueshade“ Idzkiewicz, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 1.0 Generic

Útok se stal před hotelem Bella Vista téměř v centru Hurghady. V něm má dva turisty také česká CK Exim Tours, oba jsou ale v pořádku.

„Hotel zůstal v podstatě nenapadený, protože se hotelovým bezpečnostním složkám ozbrojence podařilo zneškodnit ještě mimo hotel,“ popsal Českému rozhlasu mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Podle informací policie útočníci do hotelu vnikli ze sousední restaurace a obešli hlavní vchod, který hlídal ozbrojený policista. Stejně je to u všech hotelů v Hurghadě.

Policii se prý také podařilo zneškodnit pás s výbušninami, který měl jeden z pachatelů u sebe. Policisté teď prohledávají okolí hotelu pro případ, že by tam byly nastraženy nálože.

K incidentu se zatím nikdo nepřihlásil, policie ale u zabitého útočníka našla černou vlajku, což ukazuje na jeho sympatie k hnutí Islámský stát. Česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová ale pochybuje o tom, že by IS za atentátem stál.

„Domnívám se, že tyto útoky jsou spíše inspirovány Islámským státem, než že by je Islámský stát přímo vykonával. A Islámský stát se velmi rád hlásí ke všem útokům, které se stanou, protože jeho cílem je vyvolat strach, vyvolat teror,“ řekla velvyslankyně v ČT.

Co se týče českých klientů, z místa by podle mluvčího CK Fischer Jana Osúcha měli brzy odletět. Tvrdší opatření ale kancelář zatím nechystá.

„Všichni klienti by se měli vrátit pravidelným letem už v neděli ráno. Zatím jsme přijali rozhodnutí jen pro nejbližší nedělní odlet. Klientům, kteří se budou bát do Egypta odletět, umožníme bezplatné storno, nebo jim nabídneme alternativní destinaci. O dalších termínech budeme rozhodovat až po víkendu.“

Už druhý útok tento týden

Včera ozbrojenci zaútočili na turistický autobus v egyptské Gíze. K akci se přihlásil právě Islámský stát.

Jeho bojovníci údajně měli vyslyšet výzvu Abú Bakra Baghdádího k útokům proti Židům kdekoliv na světě. Autobus skutečně převážel turisty z Izraele, ale nebyli to izraelští Židé, ale Arabové.

Jak letovisko Šarm aš-Šajch, tak Hurghada, kde se odehrál dnešní útok, jsou v současnosti téměř prázdná, turistů je tam velice málo.

V Hurghadě je teď asi 200 klientů českých cestovních kanceláří a dalších 150 se tam chystá v příštích dnech.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme