Pákistán drží smutek za oběti masakru ve škole v Péšávaru, vláda obnovila trest smrti

Pákistán zrušil moratorium na výkon trestu smrti za terorismus. Kabinet premiéra Naváze Šarífa tak reaguje na krveprolití ve vojenské škole v Péšávaru, kde při útoku extremistů z hnutí Taliban zemřelo přes 140 lidí, z nichž většinu tvoří děti. V zemi dnes také začal třídenní smutek. Šaríf slíbil tvrdou pomstu za masakr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé se modlí za oběti útoku Talibanu na školu v Péšávaru

Lidé se modlí za oběti útoku Talibanu na školu v Péšávaru | Zdroj: Reuters

„Během operace jsme zachránili kolem 960 dětí a zaměstnanců školy. Opakuji bilanci obětí: zemřelo 132 dětí a 9 dospělých. A dalších víc než 120 školáků je zraněných. Starají se o ně ve dvou nemocnicích,“ bilancoval včerejší útok generálmajor Asim Badžwa.

Bezpečnostním silám se podařilo zlikvidovat všech sedm útočníků Talibanu až po 8 hodinách. Podle generálmajora mohl mít teroristický útok ještě tragičtější bilanci. Podle školáků, kteří apokalypsu přežili, stříleli ozbrojenci opásaní výbušninami po všech lidech bez rozmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pákistán drží smutek za oběti útoku ve škole v Péšávaru, kde ozbrojenci z Tálibánu zabili přes 140 lidí. Detaily má redaktor Zdeněk Novák

Vrazi pronikli do areálu přísně střežené školy zadním traktem přes plot s ostnatým drátem. Při jednom z pohřbů obětí na to upozornil její příbuzný: „Vláda se měla postarat o jejich bezpečnost, protože podle mých informací tomu předcházely výhružky proti škole.“

Proti vládě se obrací hněv i dalších Pákistánců: „Jako otec odsuzuji to, co se stalo. Je to hanba. Všichni se teď bojí, strach je hluboko v srdcích. Vláda by to měla vzít na vědomí a přijmout patřičná opatření.“

Armáda pokračuje v ofenzívě proti islamistům

Premiér Naváz Šaríf ale v reakci na krveprolití svolal zástupce všech parlamentních stran. Politici by se podle něj měli dohodnout na společné reakci státu na tyto vůbec nejhorší útoky v moderních dějinách země.

Vláda už také přijala první odvetné opatření, když pro lidi odsouzené z terorismu zrušila moratorium na provádění trestu smrti. Ten v zemi sice oficiálně platí, ale pákistánská justice odsouzené nepopravuje.

Armáda kromě toho pokračuje v bojové operaci proti radikálům, která podle Talibanu krveprolití vyprovokovala. Hned po ukončení záchranné akce do bojů nasadila i letectvo.

Nejvyšší armádní velitel Rahíl Šaríf pak dnes odletěl do Kábulu, kde jednal s novým afghánským prezidentem Ašrafem Gháním a také s velitelem jednotek NATO.

K masakru na střední škole se přihlásila pákistánská odnož Talibanu. Školu totiž navštěvují děti vojáků a na ně ozbrojenci cílili. Útok měl být odvetou za vojenské operace proti bojovníkům Talibanu.

Na masakr přicházejí reakce z celého světa. Odsoudil ho Americký prezient Barack Obama, držitelka Nobelovy ceny za mír Malalaj Jusufzaiová, ale také afghánský Taliban. Podle něj vraždění dětí a žen je protiislámské a všechna islámská hnutí i vlády by to měly respektovat.

Mluvčí pákistánských talibů se proti tvrzení Afghánců ohradil. Tvrdí, že oběti jejich útoků byli už dospělí synové příslušníků ozbrojených sil. Jak ale uvedli zdravotníci, kteří o oběti i raněné pečovali, většina zabitých dětí byla ve věku od 12 do 16 let.

Jan Prokeš, Pavlína Nečásková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme