Palestinci sázejí v energetice na obnovitelné zdroje. S biomasou mohou pomoci Češi

Klimatické změny, vysychání, nebo politické problémy na Blízkém východě můžou mít za následek rostoucí migraci. Nepříznivé podmínky ale také nutí tamní národy hledat zajímavá technologická řešení. Izrael už dokázal, že odsolování mořské vody je ekonomicky zajímavé a dokáže zabezpečit celou jeho populaci. Palestinci se zase stávají pionýry ve využití obnovitelné energie, pro kterou mají velice příznivé podmínky. V rozjezdu jim pomáhá i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Zdroj: Reuters

„Jediná palestinská elektrárna stojí v Gaze, běží ale jen na malou část svého výkonu. Je závislá na dodávkách mazutu z Izraele a ty kolísají podle aktuální politické situace," nastiňuje situaci palestinský ministr energetiky Omar Kittání.

Veškerý ostatní proud musí Palestinci nakupovat z izraelské a v malé míře také z egyptské sítě. Problém s platbami vede často k omezení dodávek a to přimělo palestinské úřady k hledání alternativních zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi pomohli Palestincům s implementací solárních panelů, tentokrát mohou pomoci s biomasou, zjistil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Obnovitelné zdroje sice nezbaví palestinská území závislosti na izraelských dodávkách úplně, ale rozhodně pomůžou. Palestina má pro sluneční energii ideální podmínky: vysoký počet jasných dnů v roce a silné sluneční záření. Solární zdroje tak můžou pokrýt polovinu palestinské spotřeby."

Podle ministra Kittáního teď vláda vybavuje solárními panely školy a instituce, které energii potřebují jen přes den. Zatímco třeba právě školy dříve dlužily za elektřinu, teď naopak začínají vydělávat. Do sítě totiž prodají vyrobenou energii, kterou během víkendů, nebo školních prázdnin, nevyužijí. Svět vidí za solární energií ekologii, Palestince k ní ale vedou důvody politické.

„Pro nás je to bezpečný zdroj. Izraelská okupace nemůže Slunci přikázat, aby přestalo svítit. I když jednou se mě izraelský prezident z legrace ptal, jestli jsem si tím tak úplně jistý," říká Kittání s úsměvem.

Na řadě je biomasa

Na ministru je vidět, že Palestinská samospráva má s Izraelem v mnoha oblastech korektní a věcné vztahy. Chválí si ale také přístup České republiky. Právě Češi prý od devadesátých let ukazují Palestincům tento směr. Spolupráce nejdřív umožnila elektrifikaci 21 vesnic v okolí městečka Túbás a nedávno tam vznikl i solární park. A už se rýsují další společné projekty.

„Byli jsme první v implementaci solárních panelů. A tentokrát bychom přišli s biomasou," říká koordinátorka české rozvojové spolupráce v Palestině Sylva Pavlasová. U zdejších úřadů je prý třeba překonat značnou nedůvěru v nové technologie, ale i to se daří.

„Oni tady nedokážou zpracovat, nebo nezpracovávají žádný bioodpad, takže tohle by mělo i výborné důsledky v ekologické zpracování odpadu, který normálně zůstává na skládkách a nedělá se s ním vůbec nic."

Podle Sylvy Pavlasové teď do Palestiny zamíří skupina českých expertů, a pokud budou podmínky pro využití biomasy příznivé, podpoří česká strana i tento nový projekt. Původně jen pomoc se přitom stává zajímavou obchodní příležitostí pro české firmy.

Česko chce pokračovat v rozvojové pomoci Palestině, prioritou jsou obnovitelné zdroje

Číst článek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme