Palestinci údajně chytili izraelského špióna. Pro Mosad měl pracovat delfín

Palestinci údajně chytili izraelského špionážního delfína u pásma Gazy. S informací přišel izraelský armádní rozhlas s odvoláním na palestinské hnutí Hamás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Delfín, kterého potkáte v ústí řeky Sado u města Setúbal, Portugalsko

Delfín, kterého potkáte v ústí řeky Sado u města Setúbal, Portugalsko | Foto: Markéta Foktová (C), Michael Fokt (C)

Elitní jednotka hnutí Hamás údajně u břehů pásma Gazy zadržela delfína vybaveného kamerou a dalšími špionážním monitorovacím zařízením.

Palestinský deník al-Quds napsal, že delfín měl u sebe také prý jakési vystřelovací šipky. Hnutí Hamás věc oficiálně odmítlo komentovat.

Mořského savce ale podle zdrojů z pásma Gazy zadrželi před několika týdny a včera večer oznámili, že prováděl špionáž.

V minulosti některé armády ale skutečně delfíny využívaly. Během studené války to byly jak Spojené státy, tak tehdejší Sovětský svaz. V 60. a 70. letech byli mořští savci nasazeni i ve Vietnamu a později v Perském zálivu.

Delfíni vyhledávají v moři miny

Americké námořnictvo má dokonce vlastní program mořských savců. Delfíni se v něm cvičí, jak vyhledávat miny v moři nebo odražet útoky potápěčů na vojenská zařízení.

Armáda Spojených států už ale dříve zdůraznila, že inteligentní zvířata nepřipravuje na útoky proti lidem nebo nepřátelským plavidlům, protože by pro delfíny bylo hodně těžké poznat přítele od nepřítele.

Palestinci nejsou první, kdo Izrael obvinil ze zvířecí špionáže. Podobného špiona zadrželi před dvěma lety v Súdánu. Tehdy to nebylo mořské zvíře, ale orel označkovaný v Izraeli.

Před pěti lety čelil Izrael obvinění ze strany Egypta. Tamní úřady tvrdily, že se Izrael snaží poškodit egyptský cestovní ruch tím, že posílá žraloky k egyptským plážím u Sinajského poloostrova.

Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme