Palestincům se rozplynula naděje na změnu. Voliči k urnám nakonec nepůjdou, rozhodl soud

Vidina říjnových voleb byla pro Palestince aspoň malou nadějí na změnu. K urnám měli voliči vyrazit tuto sobotu. Vůbec poprvé by se hlasovalo na celých palestinských územích, tedy na Západním břehu i v pásmu Gazy. Nejvyšší soud ale volby nakonec zrušil. Obě nejsilnější hnutí, Hamás a Fatah, se vzájemně obviňují ze sabotáže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský novinář a analytika Talál Oukal

Palestinský novinář a analytika Talál Oukal | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Z kohoutku nám teče slaná voda tak, že si s ní ani nemůžeme umýt obličej. A když jde elektřina osm hodin denně, tak jsme rádi," popisuje jeden z místních obyvatel jménem Adham.

Prodává v obchodě s čínským oblečením. Zákazníků má ale pomálu, lidé prý nemají skoro žádné peníze. Adham vystudoval na univerzitě angličtinu. Vysokoškolské vzdělání mu je ale v Gaze k ničemu.

„V Palestině rozhoduje Hamás a Fatah. Nežádám od nich nic jiného, než aby brali v potaz naše lidské potřeby, hlavně nás tady v Gaze. Každou chvíli slyším o nějaké sebevraždě, lidé jsou zoufalí," vysvětluje Adham.

Přehrát

00:00 / 00:00

Palestincům se rozplynula naděje na změnu. Voliči k urnám nakonec nepůjdou. Na místě natáčel zpravodaj Štěpán Macháček

Spoustu problémů by podle něj vyřešilo otevření hraničního přechodu do Izraele tak, jak to bývalo ještě před deseti lety. Lidé by jezdili za prací i za studiem.

„Kdyby se volby uskutečnily, rozhodně bych se zúčastnil. Jsem přece občan a stále doufám, že by se volbami něco změnilo," dodává prodavač v obchodě s čínským oblečením.

Z bezvýchodné situace mladí Palestinci neviní ani tak Izrael, jako své vlastní vládce. V Gaze tedy konkrétně hnutí Hamás. Požadavky ale mají veskrze praktické. „Politici musejí vyřešit hlavní problémy, a to je zásobování elektřinou, vodou, umožnit cestováním za studiem a za vzděláním. Udělat by něco měli i s neskutečně vysokými životními náklady," říká Farah Bisísová.

Studentka medicíny by k volbám rozhodně jít chtěla. Kandidáti do zrušených voleb ale prý byli znovu ti samí, kteří už jednou veřejnost zklamali. „Musejí nést za svá rozhodnutí odpovědnost. Proč by je lidé měli volit, když jim nebudou hrozit postihy?" konstatuje Bisísová.

Palestinské pásmo Gazy, Palestina, Palestinci, Gaza | Foto: Štěpán Macháček

Podle analytika Talála Oukala se volby nemůžou uskutečnit bez usmíření Hamásu s Fatahem. To je ale podle něj vzdálené jako nikdy předtím.

Gaza se v budoucnu může stát arabským Silicon Valley. Tvrdí čeští programátoři

Číst článek

„Důvěra mezi Hamásem a Fatahem je na bodu mrazu. Už ve volební kampani se Hamás snažil vyřadit z boje kandidáty Fatahu v Gaze. Na Západním břehu to bylo zase obráceně," přibližuje Oukal.

Obě hnutí u Palestinců nicméně stále více ztrácejí. Nové alternativy v podobě nezávislých uskupení jsou ale zatím velmi slabé.

„Je pravda, že popularita hnutí Hamás v Gaze poklesla. Pořád je to ale zásadní politická síla. Stejně tak ztratilo část příznivců i hnutí Fatah na Západním břehu. Ale tady v Gaze by byl Hamás nejspíš poražen," vysvětluje Oukal.

Palestinské pásmo Gazy, Palestina, Palestinci, Gaza | Foto: Štěpán Macháček

Podle analytika se naprosto rozcházejí už samotné principy obou hnutí. Těžko se tedy můžou transformovat ve standardní politické strany, které by soutěžily v demokratických volbách.

Palestinci sázejí v energetice na obnovitelné zdroje. S biomasou mohou pomoci Češi

Číst článek

„Na jednu stranu je tu program Fatahu, který se opírá o mírové řešení a jednání s Izraelem a staví na dohodách z Osla. Na druhou stranu je tu Hamás se svým projektem odporu, neuznání Izraele a odmítnutí Osla. Jak se můžou tyhle dvě síly podílet na práci parlamentu?" ptá se palestinský analytik Oukal.

Svobodné volby tak nejsou v tuto chvíli v zájmu žádného ze zavedených hnutí. Nespokojenost Palestinců se proto stále více obrací proti vlastním politikům, ať už jsou z Hamásu, nebo Fatahu.

Palestinské pásmo Gazy, Palestina, Palestinci, Gaza | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme