Po izraelském útoku rozmisťuje Hizballáh bojovníky na hranicích

Na hranicích Libanonu a Izraele roste napětí. Včera zaútočil izraelský vrtulník na jednotku Hnutí Hizballáh, která operovala na syrské straně Golanských výšin. Nejméně šest bojovníků přitom zemřelo, včetně vysokých velitelů libanonského hnutí. Podle některých zpráv teď Hizballáh posiluje na hranicích s Izraelem svou přítomnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při útoku byl zabit také Džihád Mughníja (vpravo), syn bývalého šéfa vojenských operací Hizballáhu (archivní snímek z roku 2008)

Při útoku byl zabit také Džihád Mughníja (vpravo), syn bývalého šéfa vojenských operací Hizballáhu (archivní snímek z roku 2008) | Zdroj: Reuters

Izraelská armáda podnikla útok na jednotku Hizballáhu s odůvodněním, že buňka chystala útok proti Izraeli, ale spíše to vypadá, že prováděla zpravodajskou činnost. Izrael se opakovaně snaží zabránit přísunu zbraní přes syrské území do Libanonu.

Mezi zabitými je také Džihád Mughníja, syn bývalého šéfa vojenských operací Hizballáhu Imáda, kterého Izrael zabil před sedmi lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hranicích Libanonu a Izraele roste napětí. O nejnovějším vývoji informoval Štěpán Macháček

„Tvým jménem, můj otče, teď říkám generálnímu tajemníkovi Hasanu Nasralláhovi – jsme s tebou. My, děti mučedníků, jsme všichni tvými syny a půjdeme nadále po tvé stezce,“ vzkazoval před sedmi lety Džihád.

Jeho otce zabila v syrském Damašku nálož umístěná v automobilu. Za akcí tehdy zřejmě stály izraelské služby.

Podle Izraele teď připravovala jednotka Hizballáhu na Golanských výšinách útok. Vůdce hnutí Hasan Nasralláh už dříve hrozil, že nedávné izraelské nálety na syrské území nezůstanou bez odpovědi.

I když mezi samotnými Izraelci lze pozorovat obavy, aby nedošlo ke konfliktu s Hizballáhem, situace samotného Hizballáhu nasvědčuje tomu, že k válce spíše nedojde. I když na hranicích určité pnutí pozorovat lze.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme