Povstalci se snaží prolomit obklíčení Aleppa. Asada obviňují z chemického útoku

V bitvě o syrské město Aleppo jsou na obou stranách stovky mrtvých a raněných. Islamisté a povstalecké skupiny zahájili před třemi dny dosud největší ofenzivu proti silám prezidenta Bašára Asada s cílem prolomit obklíčení vládními jednotkami. Na pomoc jim přicházejí i bojovníci z dalších provincií. Damašek i rebelové se také vzájemně obviňují z použití chemických zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci povstalecké Svobodné syrské armády v Aleppu pálí ze zbraně v autě

Bojovníci povstalecké Svobodné syrské armády v Aleppu pálí ze zbraně v autě | Zdroj: Reuters

Zhruba 10 tisíc islamistů a členů různých povstaleckých skupin v čele s Frontou dobytí Sýrie, hlásící se donedávna k Al-Káidě, se snaží získat kontrolu nad přístupovou komunikací vedoucí do části Aleppa ovládané režimem Bašára Asada.

Těžké boje ale pokračují i na dalších místech. Pozemní vládní jednotky ze vzduchu podporují ruské a syrské letouny. Humanitární organizace upozorňují, že pokračujícími boji nejvíce trpí civilisté, kterých podle odhadů ve městě zůstává asi 250 tisíc.

Nulové zásobování

V centru města jsou i nadále otevřené humanitární koridory určené pro civilisty ze čtvrtí ovládaných rebely. Na jejich otevření se dohodla Moskva s Damaškem. Podle opozice však jde jen o propagandu a ve skutečnosti civilistům při přechodu hrozí zastřelení.

V oblasti je kvůli blokádě nulové zásobování. Některé zdroje tvrdí, že povstalci už obležení prolomili, jiné to popírají.

Včera se objevily i informace o chemickém útoku, zřejmě chlorem. Mezinárodní společenství včetně Spojených států tvrdí, že chtějí incident vyšetřit. Zdroje na místě uvádějí, že útok byl ze vzduchu a letadla používá především syrská a ruská armáda.

Zdroj z řad povstalců agentuře Reuters řekl, že jsou připraveni použít taktiku sebevražedných útoků, kdy budou najíždět s vozidly naloženými trhavinou na armádní stanoviště.

Bojovníci povstalecké Svobodné syrské armády odpočívají v obklíčeném Aleppu | Foto: Reuters

Robert Mikoláš, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme