Povstalci vyhnali ze syrského Manbidže džihádisty z IS. Ulice zaplavila euforie i úleva

Povstalecké síly získaly plnou kontrolu nad syrským Manbidžem. Strategické město na severu země bylo od ledna 2014 v rukou ozbrojenců z takzvaného Islámského státu. Poslední džihádisté teď podle Demokratických sil Sýrie město opustili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé syrského Manbidže, který okupoval takzvaný Islámský stát, si konečně svobodně oddechli

Obyvatelé syrského Manbidže, který okupoval takzvaný Islámský stát, si konečně svobodně oddechli | Zdroj: Reuters

Koaliční oddíly zároveň osvobodily asi dva tisíce civilistů, které džihádisté při ústupu z města unesli a patrně používali jako živé štíty.

Fotografie uveřejněné agenturou Reuters zachycují osvobozené obyvatele při jednání, které za okupace bylo nemyslitelné. Na jednom ze snímků třeba žena kouří cigaretu.

Manbidž leží u turecké hranice a vede jím trasa, kterou džihádisté využívali pro zásobování svých jednotek v Sýrii. Salih Muslim z kurdské Sjednocené demokratické strany podle BBC řekl, že po dobytí města jsou ozbrojenci z takzvaného Islámského státu odříznuti od Evropy.

Boje o Manbidž začaly už v květnu. Arabské a kurdské jednotky podporované koalicí vedenou Spojenými státy je ale zpomalily kvůli ohledu na civilisty.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme