Před 15 lety zemřel izraelský premiér Jicchak Rabin

Před 15 lety zemřel izraelský premiér Jicchak Rabin. Fanatický stoupenec náboženské pravice v Izraeli Jigal Amir zastřelil nositele Nobelovy ceny míru ve chvíli, kdy Rabin na masové demonstraci mluvil o usmíření mezi Izraelci a Palestinci. 4. listopad 1995, je proto někdy označován za konec blízkovýchodního mírového procesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ortodoxní Židé

Ortodoxní Židé | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izraelci a Palestinci byli za vlády Jicchaka Rabina, zejména při jeho druhém funkčním období, asi nejblíže k usmíření.

V roce 1993 se podařilo podepsat dohodu mezi Izraelem a Organizací za osvobození Palestiny (OOP) o omezené palestinské autonomii v pásmu Gazy. Předák Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Arafat a Jicchak Rabin si pak na veřejnosti poprvé potřásli rukama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rabin.mp3

Zavraždění Rabina považuje bývalý diplomat a velvyslanec v Izraeli Miloš Pojar za jedno z nejtragičtějších období v moderních dějinách Izraele:

„Byl tím pravým mužem, požívající důvěry většiny izraelského národa, aby ten mírový proces dovedl ku zdárnému konci. A proto ho také izraelská pravice zavraždila.“

Už tehdy ležely na stole hlavní problémy - osady, hranice nebo Jeruzalém. Sice se tehdy ještě nejednalo, ale ani dnes se o nejožehavějších problémech nejedná.

Jicchak Rabin se oproti současné izraelské vládě stavěl důrazně proti výstavbě židovských osad na západním břehu Jordánu. Podporoval ale výstavbu kolem Jeruzaléma.

„Netanjahuova politika je tlačena do jednání z venku, hlavně Američany. Zatímco doma je pod tlakem a jednat nemá. Jeho koaliční partneři, především Liebermanova strana, jsou nesmiřitelní odpůrci jakéhokoli zastavení budování osad, natož vyklízení osad,“ říká Pojar.

Dana Votýpková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme