Před pádem letadla se v kabině ozval hluk podobný výbuchu, potvrzují Egypťané

Černá skříňka havarovaného ruského Airbusu zachytila těsně před koncem záznamu v pilotní kabině nápadný hluk. Egyptští vyšetřovatelé tak potvrdili dřívější neoficiální informace, které ukazují, že příčinou pádu byl zřejmě náhlý výbuch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ajman al-Mukadám, šéf egyptské komise, která vyšetřuje letecká neštěstí

Ajman al-Mukadám, šéf egyptské komise, která vyšetřuje letecká neštěstí | Zdroj: Reuters

Egyptští vyšetřovatelé potvrdili většinu spekulací, které se v minulých dnech vynořily kolem pádu letadla ruských aerolinek na Sinaji.

Šéf egyptské komise Ajman al-Mukadám uvedll, že se vyšetřovatelům úspěšně podařilo stáhnout zvuky z černé skříňky.

„Záznam z pilotní kabiny jsme si už poslechli, pořízení přepisu ale bude ještě nějakou dobu trvat. V poslední vteřině nahrávky je slyšet hluk, jeho původ prověří specializované laboratoře spektrální analýzou,“ popsal.

Vyšetřovatelé ale také zdůraznili, že stále pracují se všemi možnými verzemi toho, co se mohlo s letadlem stát. Mukadám zároveň požádal zdroj zpráv o tom, že za pádem stroje stáli teroristé, aby je komisi co nejdříve poskytl.

Bezpečnost na egyptských letištích chtějí přímo na místě prověřit i ruští specialisté, kteří kvůli tomu dnes přímo do Egypta odletěli.

Egypt vyčítá Británii, že s ním nesdílí potřebné informace ohledně pádu airbusu

Číst článek

Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič mezitím vyzval všechny, kdo se chystají do Egypta na dovolenou, aby změnili své plány, poradili se s cestovními kancelářemi a nejezdili zbytečně na letiště.

Na moskevských letištích Vnukovo a Domodědovo uvázlo několik tisíc lidí, kteří měli o víkendu odletět do Egypta. Ruské úřady jim poskytly jídlo a ubytování.

Egyptské úřady zpřísnily na letišti v Šarm aš-Šajchu bezpečnostní opatření | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme