Před prezidentským palácem v Jemenu vybuchla bomba, zranila tři lidi

Podomácku vyrobená nálož explodovala před prezidentským palácem v Jemenu. Zranila tři šíitské ozbrojence, kteří budovu hlídali. Útok se stal den poté, co šíitské milice nechaly rozpustit jemenský parlament a formálně převzaly moc nad zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před prezidentským palácem v Jemenu vybuchla bomba

Před prezidentským palácem v Jemenu vybuchla bomba | Zdroj: Reuters

O posledním vývoji v zemi v noci jednala i Rada bezpečnosti OSN. Chce zprostředkovat jednání mezi znepřátelenými stranami a pomoct v hledání diplomatického a demokratického řešení krize.

Šíitští povstalci ze severu Jemenu od ledna začali postupovat dále na jih země a obsadili i hlavní město Saná. Následně rezignovali jak jemenský premiér, tak prezident.

Severní a Jižní Jemen se sjednotily teprve v roce 1990. Po rezignaci vlády a prezidenta rostou také obavy z Al-Káidy, která může bezvládí využít k nové ofenzivě.

Právě organizacím, jako je Al-Káida, vyhovuje jakékoliv oslabení státní nebo centrální moci a Jemen je pro Al-Káidu už delší dobu hlavní základnou. Al-Káida v Jemenu ovládá celou jednu provincii a další území.

Zdeněk Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme