Premiér Iráku oznámil dobytí Fallúdže, dalším cílem je Mosul

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil vítězství vládních sil nad radikály z organizace Islámský stát (IS) ve městě Fallúdža. Armáda se nyní zaměří na dobytí Mosulu, druhé islamistické bašty v Iráku, řekl Abádí v nočním televizním projevu. V Iráku podle něj není místa pro takzvaný Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci iráckých bezpečnostních složek slaví dobytí Fallúdži

Příslušníci iráckých bezpečnostních složek slaví dobytí Fallúdži | Zdroj: ČTK

Po zhruba čtyřech týdnech od zahájení armádní ofenzivy proti Fallúdži se vládním silám podařilo proniknout do centra města a dobýt tam hlavní komplex vládních budov a nemocnici.

Podle iráckého vojenského činitele má armáda pod kontrolou zhruba 90 procent města.

Mluvčí amerického ministerstva obrany potvrdil, že irácké jednotky dobyly centrum Fallúdže a nyní se snaží vyhnat radikály z IS ze zbývajících lokalit.

Takzvaný Islámský stát obsadil Fallúdžu v roce 2014. Z města uprchly desetitisíce lidí, v minulých dnech začal IS civilisty z města pouštět. Od začátku současné ofenzivy opustilo město podle odhadu Mezinárodní organizace pro migraci přes 40 tisíc civilistů.

Případy odplaty na sunnitech

Do bojů o Fallúdžu jsou zapojeny také šíitské milice a policie. Jejich podíl na ofenzivě vládních sil ovšem výrazně vyhrotil napětí mezi šíity a sunnity v Iráku, konstatovala agentura DPA.

Sunnitští politici a obhájci lidských práv obviňují příslušníky pověstných šíitských milicí z toho, že se v minulých dnech dopustili řady skutků odplaty na sunnitech žijících v okolí Fallúdže.

Organizace Human Rights Watch (HRW) oznámila, že bylo zastřeleno 17 mužů z jednoho sunnitského kmene. Šíitské milice podle HRW také stovky sunnitů zajaly a těžce je týraly kvůli jejich údajné spolupráci s IS.

Ovládnutí Fallúdže podle analytiků bude pro Islámský stát tvrdou ranou, neboť ohrozí morálku jeho bojovníků i rekrutování nových sil. Zároveň se uleví Bagdádu, který je od města vzdálen asi 50 kilometrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme