Při bombovém útoku islamistů v libyjském Benghází zahynulo 22 lidí

Při bombovém útoku na bezpečnostní složky ve východolibyjském městě Benghází v úterý zahynulo 22 lidí a dalších 20 osob utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní a lékařské zdroje. K útoku se přihlásili ozbrojenci z islamistických milic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libye, Benghází. Ulice, kde se střetly provládní síly a jejich odpůrci, kteří se připojili k islamistické skupině Ansar aš-Šaría

Libye, Benghází. Ulice, kde se střetly provládní síly a jejich odpůrci, kteří se připojili k islamistické skupině Ansar aš-Šaría | Zdroj: Reuters

K explozi výbušniny umístěné v automobilu došlo v rezidenční čtvrti na západě města. V oblasti v posledních měsících probíhají boje mezi bezpečnostními složkami kabinetu ovládajícího východ Libye a aliancí sdružující islamisty a další odpůrce této vlády.

Po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího lidovou revolucí v roce 2011 vznikla v zemi postupně dvě mocenská centra.

Hlavní město Tripolis a podstatný díl západní části země ovládla islamistická vláda a parlament, zatímco východ Libye byl pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády vedené Abdalláhem Sáním a podporované parlamentem se sídlem v Tobrúku.

V březnu se ujala práce nová vláda národní jednoty v čele s premiérem Fáizem Sarrádžem. Kromě toho však v zemi působí různé islamistické skupiny, z nichž některé se hlásí k Islámskému státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme