Při dvou atentátech v syrském Homsu zemřelo 119 lidí

Nejméně 119 lidí zemřelo při dvou pumových útocích v syrském městě Homs. Exploze automobilů naložených výbušninou zranila také nejméně 100 lidí. K atentátům v centru města se zatím nikdo nepřihlásil. V lednu ale spáchala podobný útok organizace Islámský stát. V obou případech předcházela atentátům úspěšná ofenziva syrské armády proti džihádistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský Homs, ze kterého zbyly jen trosky

Syrský Homs, ze kterého zbyly jen trosky | Foto: Robert Mikoláš

Nálože vybuchly asi minutu po sobě na silniční křižovatce ve čtvrti Zahra.Tlaková vlna poškodila domy, výlohy obchodů, na místě hoří i několik aut.

Státní televize přinesla záběry z místa útoku. Kromě zasahujících hasičů bylo vidět velké množství skla a střepin, lidi uvězněné v poškozených automobilech.

Dvousettisícový Homs dnes ovládá syrský režim. V prosinci mu povstalci předali poslední čtvrť výměnou za volný odchod. V roce 2011 bylo přitom město centrem povstání proti vládě Bašára Asada.

"Bolí to. Čtyřicet let jsem pracoval jen proto, abych vybudoval dům a teď je úplně v troskách. Ale vrátíme se," říká obyvatel Homsu, který před boji utekl na venkov.

Plán na syrské příměří zatím vázne. Podle prezidenta Asada ho bude armáda respektovat jen pod podmínkou, že ozbrojené skupiny nezneužijí klidu zbraní k dalšímu postupu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme