Při prosincových koaličních náletech zahynulo deset vůdců Islámského státu

Při náletech na pozice radikální organizace Islámský stát na území Sýrie a Iráku zahynulo během prosince deset vůdců islamistů, včetně osob spojených s listopadovými útoky v Paříži. Uvedl to mluvčí mezinárodní koalice bojující proti IS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při prosincových koaličních náletech zahynulo deset vůdců Islámského státu

Při prosincových koaličních náletech zahynulo deset vůdců Islámského státu | Zdroj: Reuters

„Během uplynulého měsíce jsme zabili cílenými leteckými údery deset vůdčích postav ISIL, včetně několika externích strůjců atentátů, z nichž někteří jsou spojeni s útoky v Paříži,“ uvedl plukovník Steve Warren. Další zabití chystali podle něj jiné útoky na Západě.

Jedním z vůdců IS zabitých při nedávných náletech mezinárodní koalice je podle Warrena také Abdal Kádir Hakím, který pomáhal při plánování zahraničních operací IS a který byl napojen i na teroristy, kteří 13. listopadu v Paříži zavraždili 130 lidí. Hakím zahynul v severoiráckém Mosulu 26. prosince, řekl Warren.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při koaličních náletech na pozice IS padlo podle Pentagonu během posledního měsíce deset velitelů teroristické organizace. Mluvil o tom bezpečnostní analytik a politolog Tomáš Šmíd

Na Štědrý den koaliční nálet zabil v Sýrii šestadvacetiletého Francouze Charaffea Mouadana, který byl údajně v přímém spojení s pravděpodobným strůjcem listopadových atentátů v Paříži Abdelhamidem Abaaoudem.

Mouadan podle Warrena aktivně spolupracoval na přípravě dalších teroristických útoků v západních zemích. Francouzský občan odešel v roce 2013 do Sýrie spolu se svým přítelem Samym Amimourem. Amimour byl jedním z útočníků, kteří v listopadu v pařížské koncertní síni Bataclan povraždili 90 lidí.

'Správnost americké strategie'

Správnost americké strategie leteckých úderů je podle Warrena možné vidět na příkladu nedávných úspěchů pozemních vojsk v boji proti IS. Irácká armáda v uplynulých dnech dobyla z rukou radikálů Ramádí, metropoli sunnitské provincie Anbár, kterou islamisté ovládli z velké části loni v květnu.

„Část těchto úspěchů lze přičíst skutečnosti, že organizace ztrácí své vedení,“ dodal mluvčí mezinárodní koalice a zároveň varoval, že „IS má stále tesáky.“

„Ukazuje to, že Islámský stát je v posledních týdnech pod vojenským tlakem. Je to vidět i na tom, že přišel o 10 až 15 procent území, které do podzimu ovládal. Z vojenského hlediska je IS v defenzivě, prohrává,“ říká Tomáš Šmíd, bezpečnostní analytik a politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Spojenci v boji proti IS využívají celou zpravodajskou síť i kvalitní pozorovací a komunikační techniku,“ vysvětluje Šmíd.

Zprávu o smrti velitelů Islámského státu považuje za důvěryhodnou, nemusí se to ovšem nakonec potvrdit u všech.

'Teroristy v Evropě nálety nezastaví'

Schopnost podnikat teroristické útoky v Evropě ovšem podle něj spojenecké nálety neoslabují:

„Nálety mají vliv na dění v regionu, na postup proti Islámskému státu v oblasti Sýrie a Iráku, ale co se týče příznivců Islámského státu v Evropě, tam to dokonce může mít vliv opačný. Může to posílit odhodlání některé z radikálních buněk, které jsou s IS volně propojeny."

Letecké údery proti pozicím IS zahájily Spojené státy 8. srpna 2014. Zprvu se omezovaly pouze na západ a sever Iráku, od 23. září 2014 Američané ve spolupráci s několika arabskými zeměmi rozšířili bombardovací ofenzivu i na pozice IS v Sýrii.

Do leteckých úderů proti IS se různým způsobem zapojily také Británie, Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie a Nizozemsko.

Průzkumné letouny Tornado nad Sýrii nedávno vyslalo i Německo. Na vlastní pěst letecké údery v Sýrii podniká také Rusko.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme