Při pumovém útoku v Bagdádu zemřelo nejméně 13 lidí. Kolem 1400 jezídů prý zadržuje IS

Nejméně 13 lidí v sobotu večer zabil v centru iráckého Bagdádu výbuch bomby nastražené v automobilu. Dalších 39 lidí bylo zraněno. Informovaly o tom podle agentury AFP policejní a lékařské zdroje. Už v pátek si tři podobné atentáty v irácké metropoli vyžádaly dohromady 23 mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě nálože zabily v centru irácké metropole na 13 lidí, dalších 40 bylo zraněno

Dvě nálože zabily v centru irácké metropole na 13 lidí, dalších 40 bylo zraněno | Zdroj: Reuters

Policejní zdroj potvrdil, že nálož v automobilu vybuchla před restaurací v rušné čtvrti Karráda. Jde o jeden z nejtragičtějších atentátů od začátku roku v Bagdádu.

K pátečním atentátům se přihlásila radikální organizace Islámský stát, proti které bojuje irácká vláda.

Radikálové z IS v pátek západně od severoiráckého města Mosulu rovněž povraždili více než 300 jezídů. V prohlášení, které vydala jezídská Strana pokroku, se uvádí, že stovky členů této etnicko-náboženské komunity ozbrojenci IS zmasakrovali v táboře ve městě Tal Afar. Údajně tam drží kolem 1400 jezídů.

Z nezávislých zdrojů nebylo možné tuto informaci potvrdit, ale o vraždění v talafarském táboře dnes podle agentury AP informoval rovněž jezídský poslanec Mahmá Chalíl. Čtyři na sobě nezávislé osoby, které poměry v táboře prý dobře znají, podle něj uvedly, že teroristé zastřelili nejméně 25 lidí.

Dvě nálože zabily v centru irácké metropole na 13 lidí, dalších 40 bylo zraněno | Foto: Reuters

Přesný důvod zabití těchto jezídů prý zatím není jasný. Podle Chalíla tak ale bojovníci Islámského státu chtějí šířit mezi jezídy strach a přinutit je k přestoupení na muslimskou víru. Mezi zabitými jsou údajně muži, ženy i staří lidé.

Desetitisíce jezídů utekly loni v srpnu do hor, když Islámský stát dobyl město Sindžár ležící na severu Iráku u hranic se Sýrií. Stovky jich ale radikálové zajali a mnohé ženy zotročili a znásilnili. OSN vyhodnotila útoky na jezídy jako pokus o genocidu.

Na zločiny páchané IS dostává stížnosti Mezinárodní trestní soud, jeho hlavní prokurátorka Fatou Bensoudaová před měsícem oznámila, že obviněními z údajných válečných zločinů se zabývá. Zatím ale dospěla k závěru, že právní základ pro zahájení předběžného vyšetřování je v této chvíli příliš úzký.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme