Při pumových útocích zemřelo v Bagdádu přes 90 lidí, desítky jsou zraněny

Nejméně 94 lidí dnes zemřelo při třech atentátech v iráckém Bagdádu. Zraněných je více než 80. Všechny nálože byly nastražené v autech a vybuchly na rušných místech převážně v šíitských částech města. K prvnímu a nejkrvavějšímu útoku z dnešního dopoledne se přihlásili radikálové z takzvaného Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pumový útok ve čtvrti Sadr v Bagdádu

Pumový útok ve čtvrti Sadr v Bagdádu | Zdroj: Reuters

První nálož byla podle svědků ukrytá v dodávce na zeleninu na tržišti v takzvaném Sadr City.

Mezi oběťmi bylo i množství žen a dětí, které se zrovna v salonu krásy připravovaly na svatbu, když je zasáhl výbuch.

Obyvatelé Sadr City se zlobí na vládu za to, že nedokáže zajistit bezpečnost v šíitských částech města.

Nejkrvavější útoky v Iráku od loňského července přišly v době politické krize, která paralyzovala tamní parlament. Vyvrcholila minulý týden, kdy do parlamentu vtrhli demonstranti právě ze Sadr City.

Islámský stát útočí na šíitské civilisty v Iráku často. Jen za poslední dva měsíce zabili desítky lidí. Islamisté v roce 2014 ovládli velké oblasti na severu a západě země, ale vládní jednotky s pomocí mezinárodní koalice vedené Spojenými státy část těchto území již dobyly zpět.

Islamisté také nedávno v bojích v Iráku ztratili svého velitele abú Vahíba. Jeho smrt před dvěma dny oznámil Pentagon, podle nějž abú Vahíb zemřel při náletu koaličních letadel.

Marie Machytková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme