Při ruských náletech v Sýrii už zemřelo na 200 lidí, tvrdí AI. Moskva to odmítá

Ruské nálety v Sýrii mají od zahájení operace letos v září na 200 civilních obětí. Uvádí to lidskoprávní organizace Amnesty International, podle níž Rusko „vážným způsobem selhává při dodržování mezinárodních zákonů, které se týkají lidských práv“. Ruské ministerstvo obrany kritiku za postup v Sýrii odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Civilisté poblíž města Al-Ghadfa jedou kolem kráteru, na svědomí ho údajně má nálet ruských letounů

Civilisté poblíž města Al-Ghadfa jedou kolem kráteru, na svědomí ho údajně má nálet ruských letounů | Zdroj: Reuters

Dokument se zabývá relativně krátkým obdobím od konce září do konce listopadu. Na 200 civilistů prý bylo zabito během asi 25 ruských náletů, které Amnesty International zkoumala.

„Není to nový údaj. Během posledních měsíců už se několikrát vyskytla obvinění, že při náletech, které – jako Rusové tvrdí – míří čistě na teroristy, zvláště pak na Islámský stát, zemřeli civilisté,“ upozorňuje zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Amnesty International tvrdí, že mluvila přímo s očitými svědky následku úderů, které vyzpovídala buď po telefonu, anebo po internetu. „V případě, že to nikdo nezkoumá na místě, je takové obvinění vždycky diskutabilní,“ varuje ale Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli ruským úderům v Sýrii už zemřelo na 200 civilistů. Tvrdí to organizace Amnesty International. Více zahraničně-politický analytik ČRo Milan Slezák

Moskva označila zprávu za nepodloženou. K podobným nařčením ze zabíjení civilistů při náletech v Sýrii se vyjádřila už dříve. Při prvním obvinění se nechala slyšet, že je to informační válka a že žádné civilisty nezabila.

„Podle mého soudu to kontrastuje s americkým postojem. Tuším, že někdo ale řekne, že Američanům stejně nic jiného nezbývalo, když zabili lidi v nemocnici v Kundúzu, kterou bombardovali. Přislíbili vyšetřování, provedli ho, prezident Obama se omluvil, rodinám zabitých poskytli náhradu, věta o informační válce ale nepadla,“ popisuje analytik.

Celkově už během konfliktu v Sýrii od roku 2011 zemřelo nejméně 250 tisíc lidí, převážně civilistů. Dalších 11 milionů opustilo své domovy. Občanská válka vypukla poté, co režim Bašára Asada krvavě potlačil lidové povstání během Arabského jara.

„I kdyby Rusové zabili 200 civilistů, musíme si připustit, že to je jenom nepatrný díl. Objevují se obvinění i z toho, že i druhá část, která bombarduje Sýrii, to znamená koalice vedená Spojenými státy, má na kontě takové oběti. Je to velmi těžké, protože zvlášť v této oblasti světa si mnozí radikálové berou civilisty za lidské štíty,“ dodává Milan Slezák.

Při minulých příležitostech Amnesty International kritizovala právě třeba i Západ nebo Izrael.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Milan Slezák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme