Pří útoku na nemocnici v Aleppu zemřelo nejméně 30 lidí, situace ve městě se zhoršuje

Při náletu na nemocnici v syrském městě Aleppu zemřelo bezmála třicet civilistů, včetně několika dětí a lékařů. V oblasti přitom zasahuje jen syrské a ruské letectvo. Zařízení, které spravuje organizace Lékaři bez hranic, je úplně zdemolované. Za uplynulý týden přišly v Aleppu o život desítky lidí. Útočí vládní vojska i povstalci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničená nemocnice v hlavním městě Aleppu

Zničená nemocnice v hlavním městě Aleppu | Zdroj: Reuters

Nemocnice Kuds byla zničena během minimálně jednoho náletu, uvedli její zaměstnanci. Nálet budovu zasáhl přímo a zcela ji zničil. Další letecké údery zasáhly blízké okolí nemocnice.

„Lékaři bez hranic kategoricky odsuzují tento skandální útok na další zdravotnické zařízení v Sýrii,“ řekla Muskilda Zancada, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v syrském hlavním městě Aleppu mluví zpravodaj Štěpán Macháček

„Tento ničivý útok zlikvidoval nemocnici, která byla pro Aleppo extrémně důležitá. Bylo to hlavní spádové středisko pro dětské pacienty v oblasti. Proč toto krveprolití neodsoudí někdo z lidí, kteří mají možnost a povinnost ho zastavit?“ dodala.

Muhammad Allúš, který byl opozičním vyjednávačem na mírových rozhovorech v Ženevě, z útoku obvinil vládu prezidenta Bašára Asada. Syrská armáda okamžitě popřela, že by útok podnikly její letouny, uvedla státní televize.

Nálet ale podle USA nesl stejné znaky jako předchozí útoky syrské armády na podobná zařízení, uvedla agentura Reuters. S tím souhlasí i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistury, také podle něj nešlo jen o nešťastnou náhodu.

Ruiny nemocnice v Aleppu | Foto: Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry projevil nad incidentem rozhořčení a zároveň vyzval Rusko, aby vyvinulo nátlak na Asadův režim, který nesmí útočit na civilisty. Situace v Aleppu se nadále zhoršuje.

„Máme zprávy o katastrofálním zhoršení se situace v Aleppu, a také v okolí Homsu. Záchranné lano statisícům, možná i miliónům lidí, kteří už doufali ve zlepšení svých podmínek, se může přetrhnout," varoval předseda humanitární mise OSN Jan Egeland.

Klid zbraní dojednaný koncem února se v Aleppu nedodržuje. Kolem třímiliónového města se koncentrují Syrská vládní vojska a rostou obavy z ničivého útoku.

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura proto naléhá na Moskvu i Washington, aby využily svého vlivu k obnovení mírového procesu.

„Apeluji na urgentní rusko-americkou iniciativu na nejvyšší úrovni. Připomínám, že vládu prezidentů Obamy a Putina budou dějiny hodnotit podle úspěšnosti procesu, který dobře začal, a měl by také dobře skončit,“ prohlásil.

Štěpán Macháček, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme