Při záchranné operaci v Jemenu zemřeli dva rukojmí islamistů, potvrdily úřady

Smrtí dvou rukojmích zadržovaných Al-Káidou v Jemenu skončila operace na jejich záchranu. Jednou z obětí je americký fotograf Luke Somers, druhým mrtvým je novinář a učitel z Jihoafrické republiky Pierre Korkie. Na záchranné akci spolupracovaly americké a jemenské bezpečnostní složky. Oba muže podle nich zabili teroristi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký fotograf Luke Somers byl zabit v Jemenu během operace na jeho záchranu

Americký fotograf Luke Somers byl zabit v Jemenu během operace na jeho záchranu | Zdroj: ČTK

Podle amerických úřadů 33letého fotografa Lukea Somerse a 56letého učitele z Jižní Afriky Pierra Korkieho zabili únosci ze sítě Al-Káida v pátek pozdě večer.

Stalo se tak ve chvíli, kdy se do komplexu při druhém pokusu amerických vojáků o jejich záchranu dostaly americké zásahové jednotky.

Zásah se údajně odehrál ve vesnici v jižním Jemenu v údolí Wádí Abadan. Jak uvádějí americká média s odvoláním na nejmenované armádní představitele, ozbrojenci zabili oba muže poté, co se prozradil výsadek 40členného amerického komanda.

"Operaci jsme zahájili brzy ráno. Luke Somers byl totiž Al-Káidou odsouzen k trestu smrti a ráno měl zemřít. Během akce se nám podařilo zabít deset členů Al-Káidy. Další rukojmí jsme převezli do nemocnic," řekl šéf jemenských bezpečnostních sil Alí Ahmadý.

Podrobnosti o osvobozených ale neuvedl. Jak konkrétně přišla zásahová jednotka o moment překvapení, není jasné.

Somerse při záchranné operaci postřelili. Podle Ahmadýho svým zraněním později podlehl. V zajetí Al-Káidy strávil víc než rok.

Podobně na tom byl i jihoafrický učitel Pierre Korkie. Extremisté za něj chtěli v přepočtu 67 milionů korun. Před necelými dvěma týdny souhlasili s jeho propuštěním. Na svobodu se měl dostat dnes.

Jemenské úřady potvrdily, že při prudké přestřelce přišlo o život 10 lidí, včetně bojovníků Al-Káidy a několika civilistů.

Lenka Kabrhelová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme