Příměří v Sýrii narušují ojedinělé incidenty, humanitární pomoc je na cestě. Kdy dorazí, se neví

V Sýrii zatím stále platí křehké příměří, které se podařilo domluvit Spojeným státům a Rusku. Do oblastí zasažených válkou už míří první humanitární pomoc z Turecka. Sýrie ale oznámila, že nepřijme žádnou pomoc, která nebude koordinována společně s Organizací spojených národů a kterou neschválí Damašek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět pumových útoků ve vládou kontrolovaných částech Sýrie a ve městě Hasaká si vyžádalo nejméně 38 mrtvých

Pět pumových útoků ve vládou kontrolovaných částech Sýrie a ve městě Hasaká si vyžádalo nejméně 38 mrtvých | Zdroj: Reuters

Klid zbraní oficiálně platí od pondělka. Zatím to vypadá, že všechny strany příměří dodržují. Neobešlo se to ale bez ojedinělých incidentů. V úterý byla podle svědků v Aleppu a na dalších místech slyšet střelba. Nejednalo se ale o dlouho trvající útoky a zbraně po krátké době utichly.

Jeden útok má na svědomí i turecká armáda. Ta zasáhla v severní Sýrii, kde zaznamenala minometnou palbu na své území.

Rusko rozmístilo v Sýrii operativní skupiny pro kontrolu příměří. Nasadí i drony

Číst článek

„Máme zprávy o ojedinělých násilných incidentech, ale v celkovém měřítku to díky bohu vypadá, že se daří bojům vyvarovat. V porovnání s minulými dny a týdny jsme zaznamenali pokles násilí. Ale je důležité zmínit, že jsme očekávali problematický začátek tohoto příměří," uvedl k příměří mluvčí amerického ministerstva zahraniční Mark Toner.

Ojedinělé porušování příměří zaznamenalo i Rusko. Moskva oznámila, že se to týká syrských povstalců podporovaných Spojenými státy. Podle Kremlu v oblasti Aleppa už v době příměří násilně zemřelo šest osob a dalších deset utrpělo zranění. Ruské ministerstvo zahraničí proto vyzvalo všechny strany, aby příměří dodržovaly. Apelovaly přitom hlavně na Spojené státy, které některé rebely podporují.

Humanitární pomoc jako první vyslalo Turecko. Do Aleppa vyrazilo asi 20 kamionů, které mají do města přivézt potraviny, oblečení nebo hračky pro děti. Turecký prezident Regep Tayip Erdogan slíbil, že Ankara bude využívat dohodnuté koridory a spolupracovat s Organizací spojených národů. Damašek ale pomoc od Turecka později odmítl. Konvoje s pomocí ale chystá už i samotná OSN.

'Lékař, který plynuje své lidi a útočí na nemocnice.' Komisař OSN odsoudil Asada

Číst článek

Zatím není jasné, kdy se dostanou na místo určení. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura oznámil, že násilností ubylo a že konvoje se do Sýrie začnou přesouvat velmi brzy. Mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN Jens Laerke zdůraznil, že musí mít jistotu, že všechny strany budou příměří dodržovat a že se lidé převážející pomoc nedostanou do ohrožení života.

Syrská vláda podle něj už povolila průjezd pomoci do východního Aleppa, do Madáje, Zabadání, Fúje nebo Kafraje. Jen v Aleppu se podle Úřadu pro koordinaci pomoci nachází 250 až 270 tisíc lidí, kteří potřebují pomoc.

Válka už si vyžádala tisíce životů. Nejnovější bilance organizace syrských ochránců lidských práv mluví už o víc než třech stech tisících mrtvých. Mezi nimi jsou vojáci i civilisté. Těch přitom mělo zemřít víc než 86 tisíc, z toho 15 tisíc dětí.

To jsou ale jen zdokumentované případy. Některé odhady mluví i o 430 tisících mrtvých. Další stovky tisíc lidí uprchly do zahraničí z válkou zdevastovaných měst se zničenou infrastrukturou.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme