Protiofenzíva Islámského státu způsobila spojencům v Sýrii i Asadově armádě těžké ztráty

Takzvaný Islámský stát podnikl v Sýrii protiofenzívu na dvou frontách a způsobil těžké ztráty jak Syrským demokratickým silám podporovaným Američany, tak i Asadovým jednotkám. Islamisté při těchto útocích u města Manbidž a v provincii Rakka zabili desítky vojáků, zajali také na 700 civilistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozený most vedoucí k městu Manbidž

Poškozený most vedoucí k městu Manbidž | Zdroj: Reuters

Manbidž je strategické město u hranice s Tureckem už 2 roky ovládané Islámským státem. Syrské demokratické síly se ho snaží už dva týdny dobýt a byly dokonce už dva kilometry od centra.

Přesto Islámský stát dokázal provést protiútok jižně od Manbidž, obsadil tři vesnice, kde zavraždil několik obyvatel a zajal stovky dalších, jejichž osud není znám.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protiofenzivě tzv. Islámského státu v Sýrii mluvil Robert Mikoláš

Do provincie Rakka pronikly před dvěma týdny poprvé po dvou letech syrské jednotky prezidenta Asada. Proti nim islamisté poslali další stovky nových bojovníků. Na místě zuří boje o tamní ropná pole, a to zejména kvůli možnosti přerušení zásobovací tepny z Rakky pro Islámský stát.

Islámisté používají účinnou bojovou techniku sebevražedných atentátů. Kromě bojovníků opásaných výbušninou, kteří se odpalují u kontrolních stanovišť, posílá na cíle i obrněná vozidla naložená stovkami kilogramů trhavin.

Sebevražedné atentáty stále častěji používají i ostatní džihádistické skupiny v Sýrii. V neděli takto zaútočili na patriarchu syrské pravoslavné církve Ignáce Efréma II.v Kámišlí, kde si lidé připomínali více než sto let starý masakr křesťanů osmanskými Turky.

Rusko zřejmě použilo v Sýrii kazetové bomby, záběry omylem ukázala televize

Číst článek

Islámisté navíc využívají civilisty jako lidské štíty, což komplikuje dobytí některých měst, protože hrozí velké ztráty na lidských životech.

Přesto Islámský stát své pozice ztrácí. Syrským demokratickým silám i vládním jednotkám se podle nejnovějších zpráv daří u města Manbidž i v provincii raka protiofenzívu odrazit.

I tak však mají islamisté dostatek bojovníků a techniky a snaží se destabilizovat území nejen v Sýrii a Iráku, ale vysílají potenciální atentátníky do západních zemí, kde hrozí teroristické útoky.

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme