Radikálové z IS pomocí buldozerů ničí starověké památky v iráckém Nimrudu

V Iráku mizí jedna z nejslavnějších a možná i nejvýznamnějších památek na světě. Radikálové Islámského státu likvidují skvosty nevyčíslitelné hodnoty na archeologických nalezištích v starověkém asyrském Nimrudu. Používají k tomu buldozery.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Nimrudu leží významné archeologické naleziště (nedatovaný snímek)

V Nimrudu leží významné archeologické naleziště (nedatovaný snímek) | Zdroj: ČTK

Barbarský čin už odsoudila Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu a označila jej za válečný zločin.

Generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová zároveň vyzvala všechny politické i náboženské představitele regionu, aby se proti tomuto novému druhu barbarství postavili.

Irák požádal o pomoc Radu bezpečnosti OSN.

Počátky města sahají hluboko do historie, důležitým centrem se stalo ve 13. století před naším letopočtem, kdy si ho za své sídlo vybral asyrský král.

„Nimrud je starověké Kalchu, které bylo 150 let sídelním městem asyrských panovníků. Jen na stavbu zdi kolem města, která byla dlouhá téměř 8 kilometrů, padlo 40 milionů cihel. Z toho je vidět, jak velké a významné město to bylo,“ říká komentátor Milan Slezák.

Pozůstatky města teď radikálové chtějí podle irácké vlády strhnout s pomocí buldozerů.

Je to přitom jen několik dní, co svět obletělo video, na kterém islámští radikálové rozbíjejí starověké sochy v Mosulu. Islamisté tam zničili artefakty staré přes 2000 let. Mezi nimi i předměty pocházející z Nimrudu.

„Lidé z Islámského státu některé historické artefakty úplně ničí, jiné si nechávají a obchodují s nimi,“ řekl tehdy irácký premiér Hajdar Abádí.

Škody napáchané radikály jsou podle archeologů nevyčíslitelné.

Socha z asyrského v období v Iráckém národním muzeu v Bagdádu | Foto: ČTK/AP

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Zdenka Turková, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme