Radikálové z Islámského státu zavraždili britského humanitárního pracovníka

Radikálové z hnutí Islámský stát zabili dalšího západního rukojmího. Tentokrát jde o britského humanitárního pracovníka. David Haines je už třetím zajatcem, kterého islamisté za poslední měsíc zavraždili. Britský premiér David Cameron to označil za akt čistého zla a je odhodlaný teroristy dostat před soud. Podporu mu už vyjádřil americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární pracovník David Haines byl zavražděn radikály Islámského státu

Humanitární pracovník David Haines byl zavražděn radikály Islámského státu | Zdroj: ČTK

Ozbrojenci vraždu znovu natočili na video a zveřejnili na internetu. Záznam vypadá úplně stejně, jako předešlá videa se zabitím amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Tentokrát ale terorista se zahalenou tváří a nožem v ruce mluví k britskému premiérovi:

„Tenhle muž platí za to, že jsi se ty, Davide Camerone, rozhodl bojovat proti Islámskému státu.“

Na konci záznamu hrozí terorista zabitím dalšího, pravděpodobně britského zajatce. Radikálové se zřejmě mstí za to, že Británie podpořila Spojené státy v nové strategii proti Islámskému státu.

Austrálie odsoudila vraždu Davida Hainse. Rozmístí proto vojáky a letouny v Emirátech

Číst článek

Britský premiér David Cameron označil 44letého Hainese za hrdinu a přislíbil, že Británie udělá vše pro to, aby jeho vrazi neunikli spravedlnosti:

„Davida brutálně zavraždila organizace, která je ztělesněním zla. Zabíjejí tisíce lidí - muslimy, křesťany, příslušníky etnických menšin v Iráku a Sýrii. Chvástají se brutalitou. Tvrdí, že to dělají ve jménu islámu. Nesmysl. Islám je náboženství míru. Nejsou to muslimové. Jsou to zrůdy.“

Cameron vystoupil po dnešní schůzce krizového výboru Cobra. Zdůraznil, že Británie bude proti organizaci Islámský stát bojovat ve spolupráci se spojenci, včetně blízkovýchodních zemí.

Jde o akt čirého zla, říká premiér Cameron o vraždě Davida Hainese

Číst článek

Marie Machytková, Eliška Malínská, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme