Rozzuření drúzové zaútočili v Izraeli na sanitku. Nejméně jeden člověk zemřel

Rozlícený drúzský dav zaútočil v Izraeli na sanitku, která převážela z hranic dva těžce raněné Syřany. Jeden z pacientů útok nepřežil. Útok na vůz odvážející zraněné, kteří přišli k izraelským hranicím ze Sýrie, už odsoudili i předáci drúzů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drúzové na izraelsko-syrské hranici (ilustrační foto)

Drúzové na izraelsko-syrské hranici (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Raněné vezla sanitka v rámci programu, kdy z improvizovaného hraničního přechodu zdravotníci odváží těžce zraněné Syřany na operce do izraelských nemocnic. Nemocnice na severu Izraele tak přijaly už stovky Syřanů.

Lékaři se neptají se, kdo zranění jsou. Útočící drúzové se zřejmě domnívali, že v sanitce je někdo z džihádistů, kteří v Sýrii útočí na jejich příbuzné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na izraelsko-syrské hranici přiblížil zpravodaj ČRO Štěpán Macháček

Sekta drúzů je odnoží islámu, jejích příslušníků žije na severu Izraele asi 130 tisíc, žijí však i na syrské straně hranic.

„Jsme v kontaktu s příbuznými a rodinou ve vesnici Hadir za hranicemi v Sýrii. Máme o ně opravdu velký strach. Zatím jsou v pořádku, brání své domovy, rodiny a děti. S pomocí syrské armády brání celou svou vlast,“ říká Salmán, jeden z obyvatel drúzské vesnice Madždal Šams na Izraelem okupovaných Golanských výšinách.

Právě odtamtud mají lidé možnost pozorovat, jak radikálové obkličují jejich příbuzné v syrských vesnicích.

Džihádisté z Islámského státu nebo z Fronty an-Nusrá považují drúzy za heretiky a nutí je ke konverzi k sunnitskému islámu.

Izraelští drúzové se snaží přimět vládu, aby jejich příbuzným pomohla, Izrael se však do konfliktu zapojit nechce.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme