Ruská stíhačka opět narušila turecký vzdušný prostor, tvrdí Ankara

Turecko oznámilo, že jeho vzdušný prostor v pátek narušil ruský stíhací bombardér Su-34. Turecké ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak oznámil, že se chce kvůli incidentu setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Ruské ministerstvo obrany ale tvrzení Ankary odmítlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Suchoj Su-24

Letoun Suchoj Su-24 | Zdroj: Reuters

Loni v listopadu turecká armáda sestřelila ruský Su-24, který narušil turecký vzdušný prostor blízko syrských hranic. Incident vyvolal novou diplomatickou krizi mezi oběma zeměmi.

V dnešním prohlášení turecké ministerstvo uvedlo, že letadlo bylo před vstupem do tureckého vzdušného prostoru několikrát varováno v ruštině i v angličtině.

Ministerstvo podle agentury AP obvinilo Rusko z eskalace napětí a varovalo, že Moskva ponese zodpovědnost za případné „strašlivé" následky. Letadlo mělo být v tureckém vzdušném prostoru 20 až 25 sekund, a to nad územím provincie Gaziantep u hranic se Sýrií.

Ruské ministerstvo obrany ale tvrzení Ankary odmítlo. "Je to propaganda bez důkazů," řekl agentuře Interfax mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg po zprávě o novém incidentu Rusko vyzval, aby podniklo všechna nutná opatření, která zajistí, že vzdušný prostor Turecka už nebude znovu narušen.

Rusko loni odmítlo, že se sestřelený letoun dostal do tureckého vzdušného prostoru. Následně zavedlo vůči Turecku sérii sankcí, zvláště ekonomických, a současně obvinilo Ankaru z finanční podpory teroristické organizace Islámský stát (IS), mimo jiné tím, že od ní Turci nakupují ropu.

Jak Rusko, tak Turecko podnikají nálety na Sýrii. Postoj k syrské krizi je ovšem rozděluje.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme