Ruské bombardéry útočí na cíle v Sýrii, nálety zabily desítky lidí

Rusko rozmístilo strategické bombardéry Tu-22M3 na íránské základně Hamadán, odkud útočí na pozice povstalců v Sýrii. Oznámila to státní televize Rossija 24 a zprávu potvrdilo ruské ministerstvo obrany. V Hamadánu operují podle ministerstva i stíhací bombardéry Su-34.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské bombardéry Tu-22M3 (ilustrační foto)

Ruské bombardéry Tu-22M3 (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Agentura Interfax napsala, že starty letounů na západoíránském letišti mohou zkrátit letovou dobu na syrské bojiště o 60 procent a umožní letounům nést větší zátěž. Vzdálenost z Hamadánu do syrských oblastí kontrolovaných džihádisty nepřesahuje 900 kilometrů.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že íránské letiště dnes využilo ruské letectvo k útokům na teroristy v Sýrii. Sklady a tábory Islámského státu a džihádistů z Fronty dobytí Sýrie (bývalé An-Nusry) byly podle ministerstva využívány k bojovým operacím ve městě Halabu.

Série ruských náletů na severosyrské město Halab, které je částečně v držení povstalců, si dnes vyžádala skoro tři desítky obětí. Více než polovinu z nich tvoří civilisté. Uvedly to syrské opoziční monitorovací skupiny.

Ruské bomby dopadaly v provinciích Idlib, Halab a Dajr az-Zaur. Všechny stroje se po splnění bojového úkolu vrátily v pořádku na základnu.

Rusko už dálkové bombardéry Tu-22M3 použilo při útocích v Sýrii několikrát, ale startovaly podle dostupných informací z ruských letišť. Vzdušnou ochranu ruským letounům poskytovaly stíhačky Su-30 a Su-35.

Ruská média dnes s odvoláním na zdroje z ministerstva obrany rovněž oznámila, že Moskva požádala Írán a Irák o povolení přeletu křídlatých raket přes jejich území. Rakety typu Kalibr Rusko už rovněž na syrském bojišti použilo. Loni na podzim je odpálily raketové křižníky operující v Kaspickém moři.

Rusko pořádá vojenské cvičení. Požádalo Írán a Irák o povolení průletu svých raket

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme