Ruské nálety v Sýrii podle šéfa NATO poškozují mírová jednání

Zesílení ruských náletů v Sýrii podkopává podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga snahu o mírové řešení konfliktu. Ruské letectvo podle něj útočí zejména na cíle protivládních rebelů. Moskva kritiku svého postupu odmítá - neustále prý vyvíjí úsilí v zájmu mírového a politického urovnání v Sýrii. Aktuálně syrská armáda a ruské letectvo intenzivně útočí u jihosyrského Dará a severosyrského města Halab.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před schůzkou ministrů zahraničí zemí aliance v Bruselu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před schůzkou ministrů zahraničí zemí aliance v Bruselu | Zdroj: Reuters

Podle zpráv, které dnes přišly ze Sýrie, dobyla armáda s pomocí ruského letectva a spojeneckého libanonského Hizballáhu vesnici Atmán ležící dva kilometry od jihosyrského města Dará. Atmán byl dosud v rukou opozice.

V minulých dnech se armádě podařilo získat také strategicky významné lokality u Halabu, který leží na severu země a z poloviny jej ovládá opozice a z poloviny armáda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko-turecké rozepře ohledně syrského konfliktu a stále ostřejší rétoriku obou zemí komentoval analytik Českého rozhlasu Milan Slezák

Podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR), kteří situaci monitorují z Británie, podniklo ruské letectvo v minulých 48 hodinách 80 náletů. Syrská armáda prý chce dobýt okolí Dará, tedy oblast, kde v roce 2011 začaly protesty proti Damašku.

Město Dará je střediskem stejnojmenné provincie, jejíž velkou část má ve svých rukou radikální fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu.

Desetitisíce uprchlíků u hranic s Tureckem

Kvůli bojům u Halabu se vydaly na sever desetitisíce uprchlíků. Hromadí se u hraničního přechodu Kilis, ale Turecko dnes nikomu nedovolilo hranici překročit. Syrské armádní zdroje tvrdí, že vojsko se v nejbližších dnech pokusí obklíčit Halab ze západu.

Podle zdroje agentury Reuters jsou do bojů zapojeni také íránští bojovníci a na místě je generál Kásem Solejmání, který velí jednotce Kuds, jež patří k íránským revolučním gardám.

Turecko zřejmě připravuje invazi do Sýrie, tvrdí Rusko. Ankara nařčení odmítá

Číst článek

Eskalaci bojů v Sýrii tento týden kritizoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun a jednali o ní ministři zahraničí USA a Ruska.

Zmocněnec Spojených národů Staffan de Mistura ve středu přerušil mírové rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí do 25. února.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme