Ruské střely vypálené na území Sýrie údajně dopadly v Íránu

Čtyři ruské střely zasáhly podle Spojených států území Íránu. Podle nejmenovaných amerických představitelů šlo o rakety vypálené z ruských vojenských lodí na cíle v Sýrii. Rusko i Írán tvrzení odmítají. Informace se objevily v amerických médiích, nekomentoval je Bílý dům, ani americká diplomacie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové ostřelují syrské území

Rusové ostřelují syrské území | Zdroj: Reuters

Podle Američanů, kteří si přáli zůstat v anonymitě, přistály čtyři z celkem 26 vypálených ruských raket na vesnici Kizkapán v íránské provincii Západní Ázerbájdžán. Ta leží v oblasti, kudy by rakety na Sýrii měly letět.

Zatím není jasné, jestli střely způsobily materiální škody nebo oběti na životech. Moskva i Teherán zprávy popírají.

Rakety měly být odpáleny z Kaspického moře ve středu. Rusko používá relativně nové střely Kaliber, které zatím v boji nebyly nikdy použité.

Informace pronikly na veřejnost krátce poté, co americký ministr obrany Ashton Carter kritizoval Rusko za „neprofesionální“ operaci v Sýrii a varoval, že Moskva území bombarduje bez jakéhokoli předchozího upozornění koaličních sil.

Spojené státy také zpochybňují tvrzení Ruska, že střely už zasáhly operační centra Islámského státu.

Sýrie | Foto: Český rozhlas

Ruské rakety jsou součástí širší ofenzivy ruské armády v Sýrii. Podle syrského provládního generála Alí Abdulláha Ajjúba ruské nálety výrazně oslabily bojovníky Islámského státu. To podle něj syrské armádě umožnilo zahájit rozsáhlý protiútok.

Těžké boje jsou hlášeny z provincií Idlíb, Hamá a Latákíje - tam přitom vládní síly bojují s povstaleckou koalicí, jejíž součástí jsou i radikální islamisté, například fronta Nusrá, ne však samozvaný Islámský stát.

Lenka Kabrhelová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme