Rusko a USA se shodly na zlepšení vojenské koordinace v Sýrii

Rusko a Spojené státy se shodly na nezbytnosti zlepšit koordinaci při svých vojenských operacích v Sýrii. Chtějí tak zabránit incidentům při jejich provádění v zaplněném vzdušném prostoru nad Sýrií. Představitelé Pentagonu se svými ruskými protějšky dospěli k této dohodě během sobotní videokonference, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bombardování v Sýrii (ilustrační foto)

Následky bombardování v Sýrii (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jeho šéf, ministr Sergej Šojgu, téhož dne přicestoval na neohlášenou návštěvu Sýrie. Prohlédl si tamní ruskou základnu a mluvil s prezidentem Bašárem Asadem o vojenské spolupráci.

Spojené státy při videokonferenci vyjádřily "značné znepokojení" kvůli ruským vzdušným úderům, vedeným podle Washingtonu proti bojovníkům podporovaným mezinárodní koalicí v čele s Američany na jihu Sýrie.

Rusko vyslalo své letectvo do Sýrie loni v září, letos v březnu nařídil prezident Vladimir Putin část kontingentu stáhnout. Rusko v rámci své kampaně intenzivně bombardovalo oblasti držené syrskou opozicí. Podle ní a podle organizací na ochranu lidských práv ruské síly útočí na nemocnice, školy a infrastrukturu a mají na svědomí stovky civilních obětí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme