Rusko navrhuje dočasnou přestávku v bojích o Aleppo, USA žádají konec bombardování

Rusko navrhlo dvoudenní přestávku v bojích o Alleppo, nálety v Sýrii ale budou dál pokračovat. Moskva tak reaguje na mezinárodní kritiku po vůbec nejhorších leteckých náletech na obklíčené město od začátku války v Sýrii. Generální tajemník OSN boje označil za horší než jatka. Útoky odsoudil i papež František. Šéf americké diplomacie John Kerry pohrozil, že USA přeruší veškeré kontakty s Ruskem, pokud neskončí bombardování města. Rusko ale obviňuje ze zhoršující se situace v Sýrii Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muži prochází nálety poničeným Aleppem

Muži prochází nálety poničeným Aleppem | Zdroj: Reuters

Terčem leteckého útoku se ve středu staly dvě nemocnice. Podle syrsko-amerických lékařů působících v Aleppu je jedna z nemocnic poškozená jen lehce a mohla by už brzy obnovit provoz, další je ale zasažená těžce. Dočasně jsou tak mimo provoz dvě z pouhých tří traumatologických jednotek ve městě.

Ve čtvrtmilionovém východním Aleppu tak zůstala jediná traumatologická jednotka a 7 chirurgů. Zdravotníci uvádějí, že pokud půjde bombardování stejným tempem dál, zásoby anestetik jim vydrží maximálně na dva týdny. Nápor zraněných je takový, že vážnější zranění lékaři už ani neošetřují.

Ve středu také nálety kromě dvou nemocnic zasáhly pekařství, kde zemřelo 6 lidí čekajících ve frontě na chleba. Organizace Bílé Helmy tvrdí, že na město za poslední týden dopadlo nejméně 1 700 bomb a dělostřeleckých granátů. Podle informací dětského fondu OSN UNICEF zemřelo skoro sto dětí. Skoro 40 procent obyvatel obklíčeného města jsou totiž děti.

Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké znepokojení nad tím, že útoky míří i na nemocnice, vodovodní řády a na další civilní cíle ve městě. Ruská a syrská armáda podle Washingtonu používají zápalné a protibunkrové bomby, které zvyšují počty civilních obětí.

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna je situace v Aleppu horší než na jatkách. Útočící strany podle něj páchají válečné zločiny. Ki-mun nedávno prohlásil, že syrský prezident Bašár Assad má ze všech stran konfliktu v Sýrii na rukou nejvíc krve.

Rusko ale vidí situaci jinak. Podle ruského ministerstva zahraničí to byli syrští rebelové bojující americkými zbraněmi, kdo jako příměří v Aleppu porušil. Také Viktor Poznichir z generálního štábu ruské armády tvrdí, že za vyhrocení bojů můžou opoziční skupiny.

Situace v Sýrii se podle něj rapidně zhoršila, protože opoziční skupiny v Aleppu a v Hamá využily klidu zbraní na doplnění zásob a výzbroje a zahájili prý boje k získání nových území. Teroristé podle něj připravují provokativní chemické útoky, ze kterých pak chtějí obvinit syrskou vládu.

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Spojené státy, že nedokázalo oddělit umírněnou opozici od teroristů a vyjádřilo pobouření nad tónem americké diplomacie. Moskva nicméně navrhuje 48hodinovou humanitární přestávku. Do Ženevy také pošle své experty k dalšímu jednání.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme