Rusko podle Ankary opět narušilo turecký vzdušný prostor, Moskva to popírá

Podle Ankary narušil v neděli turecký vzdušný prostor další ruský letoun. Ještě v pondělí pozdě večer si proto Turecko předvolalo ruského velvyslance, aby proti incidentu protestovalo a žádalo po něm vysvětlení. Moskva ale událost popřela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víceúčelový stíhač MiG-29 (ilustrační foto)

Víceúčelový stíhač MiG-29 (ilustrační foto) | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Bitevník Mig-29, který používá ruské, ale také syrské letectvo, prý zaměřil dvě turecké stíhačky, které hlídkovaly u hranic, a takzvaně je uzamkl na radaru, což je úkon, po kterém už následuje jen sestřelení letounu.

„Ruské vojenské letectvo s tím nemá nic společného, typ Mig-29 na základně u syrsko-tureckých hranic nepoužíváme,“ reagoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecko hlásí za poslední dny narušení svého vzdušného prostoru ruským vojenským letectvem. Nejen o tom mluvil analytik ČRo Milan Slezák

První podobný incident se odehrál už v sobotu. Podle Kremlu šlo o nedopatření, které bylo zaviněno špatným počasím.

„Za určitých povětrnostních podmínek letouny přistávají na základně poblíž syrsko-tureckých hranic ze severu. Nehledejte v tom žádné konspirační teorie,“ uvedl Konašenkov.

Obě události už ostře kritizovalo NATO a nelíbí se ani Spojeným státům. OSN pak vyjádřila obavy z toho, že v Sýrii operují letectva řady zemí, což je potenciálně nebezpečná situace. I to je důvod, proč by se podle USA mělo hledat politické řešení syrského konfliktu.

Turecký premiér nicméně odmítl, že by incidenty narušily rusko-tureckého vztahy. Moskva a Ankara podle něj zůstávají v kontaktu.

Sýrie | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme