Rusko přiznalo, že dopravní letadlo na Sinaji zničili teroristé. Egypské úřady to nepotvrdily

Ruské úřady potvrdily, že pád dopravního letadla nad egyptským Sinajským poloostrovem způsobil výbuch bomby. Zbytky výbušniny se podle ruské tajné služby FSB našly mezi troskami airbusu, který se zřítil 30. října asi půl hodiny po startu z letoviska Šarm aš-Šajch. Tragédii nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Do Petrohradu se letadlem vraceli hlavně Rusové z dovolené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katastrofu ruského letadla v Egyptě údajně způsobil výbuch motoru

Katastrofu ruského letadla v Egyptě údajně způsobil výbuch motoru | Zdroj: Reuters

"Je možné jednoznačně říci, že to byl teroristický akt," prohlásil na setkání vedeném prezidentem Putinem ředitel FSB Alexandr Bortnikov.

Ruské laboratoře našly stopy výbušniny v troskách stroje a na osobních věcech obětí. Explozi podle nich způsobila podomácku vyrobená asi kilogramová nálož z trhaviny TNT. Letadlo roztrhala během letu. Trosky a ostatky cestujících se proto našly v mnohakilometrovém okruhu.

Rusko podle prezidenta Putina strůjce útoku najde, ať se skrývají kdekoli, a potrestá je. Už také nařídil tajným službám, aby se na pátrání po organizátorech teroristického útoku zaměřily.

Ruská tajná služba FSB nabídla za informace vedoucí k dopadení teroristů odměnu 50 milionů dolarů, v přepočtu víc než miliardu a čtvrt korun.

Egyptští představitelé oznámili, že berou na vědomí ruské závěry ohledně pádu letadla. Zatím však nenašli žádný důkaz o tom, že by za pádem ruského letadlo na Sinaji byl teroristický útok. V reakci na tvrzení Moskvy to uvedl to egyptský ministr civilního letectví Hosám Kamál.

Ministerstvo vnitra také popřelo zprávy, že by egyptská policie zatkla na letišti v Šarm aš-Šajchu dva pracovníky podezřelé z umístění nálože do letadla. Několik bezpečnostních zdrojů to přitom zatčení neoficiálně potvrdilo agentuře Reuters.

Ruské stíhačky bombardují Rakku

Ruské letectvo krátce poté udeřilo na takzvaný Islámský stát v Sýrii. Stíhačky bombardují Rakku, která je sídlem vedení IS. Město je sídlem vedení Islámského státu a po pátečních útocích v Paříži ho ostřelují i francouzské stíhačky.

Již krátce po nehodě ruského stroje se spekulovalo o tom, že příčinou byl teroristický útok, naznačovaly to mimo jiné Spojené státy, Británie či Izrael.

Radikální hnutí Islámský stát, jehož odnož působí také na Sinaji, se bezprostředně po pádu stroje přihlásilo k odpovědnosti. Islamisté ale neupřesnili, jakým způsobem letadlo zničili. Experti vyloučili, že by ho radikálové mohli sestřelit, spekulovalo se proto o náloži na palubě.

Rusko a Egypt se dlouho k možnosti pumového útoku stavěly opatrně. Káhira tuto verzi stále oficiálně nepotvrdila.

Pád dopravního letadla nad Sinajským poloostrovem podle ruských úřadů způsobil výbuch bomby | Foto: ČTK/AP

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

ČTK, Štěpán Macháček, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme