Rusko tvrdí, že zničilo jedno z velitelských center Islámského státu v Sýrii

Ruské stíhačky údajně zničily při nové sérii náletů jedno z velitelských center Islámského státu v Sýrii a výcvikový tábor syrských povstalců. Uvedla to ruská tisková agentura. Spojené státy a syrská opozice obviňují ruské letectvo, že ničí především pozice umírněných povstalců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský letoun v Sýrii

Ruský letoun v Sýrii | Zdroj: Reuters

„Takovéto ruské údery, které nerozlišují mezi jednotlivými ozbrojenými skupinami, vženou potenciálně umírněnou sunnitskou opozici vůči Asadovi do náruče extremistů," uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Také Evropská unie dnes vyzvala Rusko, aby letecké útoky v Sýrii skutečně cílily na Islámský stát. Proti ruské ofenzivě se postavilo i Turecko. Ruská účast prý povede k eskalaci konfliktu a podněcování extremismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské letectvo už třetím dnem ostřeluje povstalce v Sýrii. O situaci v zemi mluví zpravodajové Jan Šmíd a Štěpán Macháček

„Turci se dlouhou dobu odmítali ke koalici proti Islámskému státu přidat. Především Američanům vyčítali, že koalice je zamířená pouze proti Islámskému státu a zároveň nebojuje proti Asadovi. Pro Turky je důležitější poškodit režim Asada, rádi by ho viděli mimo hru,“ vysvětluje politolog Tomáš Kaválek z Masarykovy univerzity, který se specializuje na Turecko.

Postoje ruských představitelů nejsou jednotné. Ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva Svobodnou syrskou armádu podporovanou Západem za teroristy nepovažuje a že s ní počítá jako s partnerem pro mírové rozhovory.

Jiní ruští představitelé ale otevřeně označují oponenty Asadova režimu za ozbrojence blízké Islámskému státu.

Ruský letoun v Sýrii | Foto: Reuters

Moskva odhaduje, že bude v leteckých úderech v Sýrii pokračovat tři až čtyři měsíce. Francouzské stanici Europe 1 to řekl předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov. Ruské nálety by v příštích dnech měly ještě zesílit.

„Spolupracujeme se syrskou armádou. Hodláme bojovat proti teroristickým organizacím v Sýrii,“ zopakoval ruský prezident Vladimir Putin.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU vyzvala Rusko, aby útoky v Sýrii cílily jen na IS. Proti ruské ofenzivě se postavilo i Turecko. Více s politologem Tomášem Kaválkem

Podle dostupných informací se většina ruských úderů soustředila na provincie Homs, Hamá a Idlíb, které se nacházejí na západě země. Tady především operují skupiny, které Západ považuje za umírněné. Je tu ale přítomna i fronta Nusra, což je syrská odnož Al-Káidy.

Několik ruských úderů zamířilo i do provincií na východě Sýrie – do Rakky a Deir ez-Zoru. Do oblastí, které jsou skutečně pod kontrolou Islámského státu.

„Je zjevné, že se ruská armáda v Sýrii chová jako součást syrské armády Bašára Asada. Útočí proti všem Asadovým odpůrcům,“ dodává blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

Rusko se v Sýrii chová nezodpovědně a není důvěryhodné, tvrdí americký generál Hodges

Číst článek

O ruském postupu v Sýrii dnes jednal v Paříži Vladimir Putin s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Francie vždy tvrdila, že syrský prezident Asad je příčinou současného stavu. Podle Francie je nepřijatelné, aby Rusko útočilo na pozice rebelů. Podle Hollanda musí být jasné, kde Rusko může útočit.

Ruské letecké údery v Sýrii | Foto: Michal Jindra

Vladimír Kroc, Jan Šmíd, Štěpán Macháček, Michaela Vydrová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme