Rusko zapojilo do bojů v Sýrii námořnictvo, odpálilo rakety z Kaspického moře

Rusko zaútočilo raketami na údajné pozice Islámského státu v Sýrii. Ruská armáda vyslala střely z válečných lodí v Kaspickém moři týden po začátku leteckých operací v Sýrii. Moskvu o ně požádal syrský režim, který vede válku s povstalci z různých skupin včetně extremistů. Podle států Severoatlantické aliance ale míří velká část ruských úderů proti umírněné opozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvacet šest ruských raket podle ministra obrany Sergeje Šojgua zasáhlo a zničilo 11 cílů Islámského státu. Střely předtím překonaly 1500 kilometrů dlouhou trasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakety typu Kalibr si chtějí Rusové ověřit v bojových podmínkách, říká šéfredaktor vojensko-technického magazínu ATM, Michal Zdobinský

S ostřelováním syrského území ze vzduchu mezitím pokračovaly také ruské letouny. Jak dokládají i amatérské videozáběry, ruské bombardéry kryly pozemní útoky syrské armády v provinciích Idlib a Hamá.

Byly to zřejmě první koordinované akce obou armád od začátku ruské mise v Sýrii. Hnutí Islámský stát přitom není ve zmíněných oblastech dominantní a tato skutečnost podporuje názor, že Rusům jde v první řadě o podporu vlády prezidenta Asada.

Americký ministr obrany Ashton Carter dnes uvedl, že Spojené státy nehodlají s Ruskem koordinovat nálety proti Islámskému státu. Důvodem americké zdrženlivosti je podle Cartera ruská taktika operací, kterou ministr označil za tragicky chybnou.

Jan Prokeš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme