Ruský ministr obrany jednal s Asadem o vojenské spolupráci

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes přijel na neohlášenou návštěvu Sýrie. Prohlédl si ruskou základnu a setkal se s prezidentem Bašárem Asadem. Mluvili o vojenské spolupráci a „některých aspektech“ spolupráce v boji proti teroristickým skupinám, sdělilo ruské ministerstvo obrany. Podle něj ministra do Damašku vyslal prezident Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na základně v Sýrii připravují výzbroj bombardéru

Ruští vojáci na základně v Sýrii připravují výzbroj bombardéru | Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace, CC BY 4.0

Ruský ministr obrany navštívil i ruskou leteckou základnu Hmímím v pobřežní provincii Latákíja a setkal se s ruskými piloty. Šojgu si prohlédl systémy protivzdušné obrany S-400, které chrání ruské základny v Sýrii. S velitelem ruských sil v Sýrii Alexandrem Dvornikovovem hovořil o aktuálních operacích v zemi.

Šojgu podle mluvčího ministerstva nařídil, aby ruské středisko pro smíření, které působí při této základně, zintenzivnilo kontakty s místní samosprávou a s ozbrojenci. Má je podpořit, aby se přidali k příměří.

To v Sýrii platí od konce února. Na radikální hnutí Islámský stát (IS) ani na radikální frontu An-Nusra, která je odnoží teroristické organizace Al-Káida, se však nevztahuje.

Rusko vyslalo své letectvo do Sýrie loni v září. Letos v březnu nařídil Putin část kontingentu stáhnout. Na základně Hmímím si Rusko podle agentury AP nadále udržuje silnou vojenskou přítomnost.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek řekl, že ruské letectvo v Sýrii stále operuje, ale těsná spolupráce syrské opozice s An-Nusrou boj proti teroristům komplikuje. Podle Kremlu je velmi těžké rozlišovat mezi členy obou těchto táborů.

Rusko v rámci své kampaně intenzivně bombardovalo oblasti držené syrskou opozicí. Podle opozice a podle organizací na ochranu lidských práv ruské síly útočí na nemocnice, školy a infrastrukturu a mají na svědomí stovky civilních obětí.

Znepokojené Spojené státy

Spojené státy dnes mezitím vyjádřily „značné znepokojení“ kvůli ruským vzdušným úderům, vedeným podle Washingtonu proti bojovníkům podporovaným mezinárodní koalicí v čele s Američany na jihu Sýrie. Podle agentury AFP to Američané uvedli během videokonference představitelů Pentagonu a jejich ruských protějšků.

Cílem těchto konzultací je zabránit incidentům v zaplněném vzdušném prostoru nad Sýrií.

Na syrském bojišti dnes ozbrojenci po několikadenních bojích dobyli na syrské vládě dvě vesnice v provincii Halab. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii sleduje z Británie, si čtyřdenní ofenziva vyžádala 86 mrtvých na straně provládních sil.

Konflikt v Sýrii si za pět let vyžádal více než čtvrt milionu lidských životů. Ruská armáda od zahájení svého angažmá v zemi informovala o deseti mrtvých. Sedm Rusů zahynulo v nepřátelské palbě, dva zemřeli při havárii vrtulníku a jeden skonal vlastní rukou.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme